Εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και παράνομων εσόδων, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, μετά την αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι διερευνάται καταγγελία ότι ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Η εισαγγελική παραγγελία δεν αναφέρεται ονομαστικά, ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, ο πρώην διοικητής της τράπεζας Θ. Πανταλάκης γνωστοποίησε πως είναι δικά του τα χρήματα, είναι νόμιμα, δηλωμένα και φορολογημένα.

Επίσης, τόνισε ότι αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας, το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί.

Ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε πως η κίνηση του λογαριασμού αποδεικνύει ότι μετακινήθηκαν σε δόσεις και σκοπός της συναλλαγής ήταν η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στο εξωτερικό.

Η Financial Times για την υπόθεση Θ.Πανταλάκη

Σε σχετικό ρεπορτάζ της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times θυμίζει πως η μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα το Λονδίνο για αγορά ακινήτων, είναι μια πρακτική συνηθισμένη για τους πλούσιους Έλληνες από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Ακόμα και νόμιμη, η πρακτική αυτή μπορεί ωστόσο να μην είναι και πολύ «ηθική», απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, όταν προέρχεται από την οικονομική ελίτ.

Η βρετανική εφημερίδα παραπέμπει σε ένα σχολιασμό έλληνα τραπεζίτη, που δεν κατονομάζεται: «Κανείς δεν είπε ότι ο κ.Πανταλάκης έστειλε τα λεφτά του στο εξωτερικό παράνομα… Αλλά υπάρχει προφανώς θέμα ηθικής, καθώς ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας τη στιγμή της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης».

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η αποκάλυψη για την κίνηση του κ.Πανταλάκι να σχετίζεται και με το ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε στην κυβερνητική απόφαση να ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα. Άλλωστε, υπενθιμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση ήταν απαίτηση της τρόικας και ότι έχει συναντήσει πολύ μεγάλη κριτική από την ελληνική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτήρισε ως «μεγάλη ληστεία».