Ο κ. Στέλιος Μακρής ερωτά:
«Εχω δύο κόρες που είναι φοιτήτριες και τους έχω μεταβιβάσει μέσα στο 2011 από ένα διαμέρισμα (μόνο την ψιλή κυριότητα, η επικαρπία παραμένει σε μένα). Η μία από τις δύο κάνει ήδη δήλωση γιατί έχει ένα αυτοκίνητο. Θέλω να μάθω αν πρέπει να κάνει δήλωση και η άλλη λόγω της ανωτέρω μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας διαμερίσματος και αν πρέπει να γίνει ξεχωριστό Ε9 από τις κόρες μου ή θα συμπεριληφθούν όλες οι περιουσιακές μεταβολές του 2011 στο δικό μου Ε9».
Απάντηση: 1. Η κόρη σας δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος εξ αιτίας του γεγονότος ότι απέκτησε την ψιλή κυριότητα κάποιου ακινήτου. 2. Και οι δύο κόρες σας θα υποβάλουν δήλωση ακινήτων (Ε9), στην οποία θα δηλώσουν το ακίνητο του οποίου την ψιλή κυριότητα απέκτησαν. Τη δήλωση αυτή θα υποβάλετε και εσείς, στην οποία θα δηλώσετε τη μεταβολή που επήλθε στην περιουσιακή σας κατάσταση.

Τεκμαρτό εισόδημα
Ο κ. Ιωάννης Δήμου ερωτά:
«Είμαι άγαμος και άνεργος, δεν παίρνω επίδομα ανεργίας λόγω εξάντλησης του χρόνου επιδότησης, νοικιάζω ένα σπίτι 110 τ.μ. και έχω ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. 9 ετών. Με βάση τα ανωτέρω, το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα που μου καταλογίζεται είναι περίπου 13.000 ευρώ. Είχα εισόδημα από τόκους καταθέσεων 17.000 (καθαρό, μετά την αυτοτελή φορολόγηση). Σε ποιο κωδικό του Ε1 πρέπει να καταχωρήσω αυτό το εισόδημα (από τους τόκους) προκειμένου να μη φορολογηθώ, με βάση τα τεκμήρια;».
Απάντηση: Το τεκμαρτό σας εισόδημα ανέρχεται με βάση τα στοιχεία που παραθέτετε σε 12.570 ευρώ και επ’ αυτού ο φόρος σε 883 ευρώ. Γράφοντας τους τόκους καταθέσεων στους κωδικούς 659-660 της δήλωσης θα δικαιολογήσετε το πιο πάνω εισόδημα και θα σας επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% στο πάνω από 12.000 ευρώ ποσό.

Κάλυψη τεκμηρίων
Ο κ. Αθανάσιος Τοροσίδης ερωτά:
«Για να καλύψω τεκμήρια θέλω να χρησιμοποιήσω και μέρος των χρημάτων της μητέρας μου που μένουμε μαζί. Αμφισβήτηση ποσού τεκμηρίου στον έφορο λένε οι οδηγίες. Τώρα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πώς θα γίνει;».
Απάντηση: Για να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα της μητέρας σας για τη δικαιολόγηση τεκμηρίων θα πρέπει αυτά να σας μεταβιβαστούν με δωρεά ή γονική παροχή, πράξεις για τις οποίες η σχετική φορολογική δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πράξη μεταβίβασης. Αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία η δικαιολόγηση των τεκμηρίων θα γίνει με τη συμπλήρωση των κωδικών 781-782, ανεξάρτητα αν η δήλωση υποβληθεί ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικά.

Eισφοράς αλληλεγγύης
Ο κ. Χρήστος Τσιλιάς ερωτά:
«1. Για ευκολία στους αριθμούς ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε μεικτό μέρισμα από ημεδαπή ΑΕ 100 ευρώ στο οποίο έχει γίνει παρακράτηση 21 ευρώ και μας έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 79 ευρώ. Σε ποιον κωδικό του Ε1 γράφουμε το 100, σε ποιον το 21 και σε ποιον το 79; 2. Τα μερίσματα από ημεδαπή ΑΕ (εφόσον συναθροιζόμενα με τα υπόλοιπα εισοδήματα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ), υπόκεινται στην έκτακτη εισφορά;».
Απάντηση: 1. Το ποσό των 100 ευρώ θα γραφεί στους κωδικούς 659-660 και του φόρου που παρακρατήθηκε στους κωδικούς 433-434. 2. Εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων που φορολογούνται και των ποσών από έσοδα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, στο ποσό που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης.

Φορολογία ανηλίκων
Ο κ. Πάτροκλος Σακελλαρίου ερωτά:
«Εγινε αποδοχή κληρονομιάς αποθανόντος παππού (θάνατος 2010) τον Φλεβάρη του 2012, σύμφωνα με την οποία κληρονομούν διαμέρισμα δύο ανήλικα εγγόνια (τα παιδιά μου), από το οποίο προκύπτει εισόδημα ενοικίου από 600 ευρώ για το κάθε ένα. Παρακαλώ ενημερώστε με σχετικά με το Ε9 και τη φορολογική δήλωση».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΚΦΕ το ανήλικο παιδί έχει δική του φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα που αποκτά από περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει από κληρονομιά. Στην περίπτωση αυτή υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο πατέρας και αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα η μητέρα. 2. Σύμφωνα ακόμη με τις διατάξεις του πιο πάνω άρθρου 5 του ΚΦΕ, αν το εισόδημα των ανήλικων παιδιών προέρχεται από ακίνητα που έχουν περιέλθει σε αυτά από ανιόντες, στους οποίους είχαν μεταβιβαστεί από τους γονείς των ανήλικων παιδιών, τότε το εισόδημα αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων παιδιών προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Αν ο υπόχρεος γονέας δεν έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα των ανήλικων παιδιών προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα. 3. Υπόχρεος υποβολής του εντύπου Ε9 είναι ο πατέρας ή η μητέρα αν ο πατέρας δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα. Στην περίπτωση αυτή στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε9 θα αναγραφούν τα στοιχεία των παιδιών, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο – τέκνο». Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου Ε9 θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσης δήλωσης Ε9.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ