Οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε μετά το Eurogroup o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες για το ενδεχόμενο η Ρωσία να εγκρίνει το αίτημα για διμερές δάνειο, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup ως προς την Κύπρο, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι συζητήθηκαν θα βασικά σημεία σχετικά με τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης, ενώ πρόσθεσε ότι λεπτομερής συζήτηση θα γίνει όταν η Κομισιόν υποβάλει τη τελική έκθεση και αυτό θα γίνει μετά τη νέα επίσκεψη στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, αιχμηροί ψίθυροι υπό μορφή δυσφορίας αφήνονται να διαρρεύσουν από κοινοτικούς κύκλους αναφορικά με την πρόθεση της Λευκωσίας να εξασφαλίσει διμερές διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, παράλληλα με τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, κοινοτικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει προς τη Λευκωσία ένας «έντονος προβληματισμός», για το «μεικτό σύστημα» που επιδιώκει η κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο κοινοτικός προβληματισμός αφορά στην περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερη «ένεση» στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προς τη Λευκωσία, καθώς όπως επισημαίνουν, αυτό θα συνεπάγεται οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή και των δόσεων του ρωσικού δανείου.

Η ενόχληση των Βρυξελλών αφήνεται να διαρρεύσει προς διάφορες κατευθύνσεις και ξένα ΜΜΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το θέμα είχε τεθεί στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στον Φιλελεύθερο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Χριστόφια ότι «η Ρωσία δεν έθεσε κανένα πολιτικό ή οικονομικό όρο προς την Κύπρο».

Η φημολογία για το διμερές δάνειο φούντωσε χθες, Δευτέρα, εν όψει του Eurogroup, με δημοσιεύματα τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Κύπρο.

Το ότι η Μόσχα εξετάζει το ζήτημα επιβεβαίωσε έμμεσα τη Δευτέρα και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, καθώς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε:

«Τώρα λόγος γίνεται για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο άθελά του έγινε θύμα των στενών σχέσεων με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδα. Εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα είναι μια διμερής συμφωνία, που δεν θα έχει σχέση με το πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών, που βρέθηκαν σε δύσκολη χρηματοπιστωτική θέση και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ», είπε ο κ. Τσιζόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.