Τα επόμενα βήματα για την υπέρβαση της κρίσης του ευρώ και διμερή θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης την Τετάρτη το απόγευμα της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

H Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει mε πέντε υπουργούς της στην ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις «γερμανοϊταλικές διαβουλεύσεις».

Είναι το δεύτερο ταξίδι της καγκελαρίου στην Ρώμη σε διάστημα μόλις 12 ημερών. Αυτή τη φορά το ευρωπαϊκό τοπίο είναι διαφορετικό, όπως και τα πολιτικά συμφραζόμενα της συνάντησης. Τότε, κατά τη συνάντηση της με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ισπανό πρωθυπουργό Μαράνο Ραχόι και τον Μάριο Μόντι, «ο κόσμος της Μέρκελ ήταν σε τάξη. Οι ομόλογοι της ζητούσαν το ένα ή το άλλο και η Γερμανίδα έλεγε «όχι» σε όλα όσα δεν της άρεσαν», παρατηρεί σκωπτικά το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Συνέντευξη Μόντι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επιμένει στην απαίτησή του για «μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, πριν από την επίσκεψη
της καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία διάκειται αρνητικά στην επιλογή αυτή.

«Εχουμε ανάγκη από την μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και από κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών…Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια γραμμή και είναι αντιστοίχως έτοιμες να παραχωρήσουν εθνικές αρμοδιότητες», δηλώνει ο Μάριο Μόντι, ο οποίος υποδέχεται στη Ρώμη σε τεταμένη ατμόσφαιρα τη γερμανίδα καγκελάριο , μία εβδομάδα μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία εξελίχθηκε σε «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στους δύο
ηγέτες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σπεύδει ωστόσο να διαβεβαιώσει το Βερολίνο ότι η Ιταλία «δεν ζητεί ούτε οικονομική βοήθεια, ούτε ευρωομόλογα», που αποτελούν θέμα ταμπού για τη Γερμανία.