από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Η αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης

«Οχι» των Ευρωπαίων στην απόλυτη εξάρτηση των κρατικών οικονομιών από τις αγορές
Η αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σε μια σειρά συμβιβαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή του τέλους της κρίσης.

Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να σπάσουν ως έναν βαθμό τον φαύλο κύκλο της απόλυτης εξάρτησης των κρατικών οικονομιών από τις αγορές αλλά και των τραπεζών από την ποιότητα των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Και αυτό διότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έδωσαν στους υφιστάμενους ευρωμηχανισμούς οικονομικής σταθερότητας (EFSF και MES) τη δικαιοδοσία να συμβάλλουν στην ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, αλλά και στις αγορές των κρατικών ομολόγων, όταν οι αγορές "τιμωρούν" τα ευρωπαϊκά κράτη που τα εξέδωσαν. Ωστόσο το θέμα της προικοδότησης των ευρωμηχανισμών παραμένει ακόμη ασαφές.

Η ευρωπαϊκή συνδρομή θα υλοποιείται πλέον με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τις τόσο αντιπαθείς για τις αγορές ατέρμονες πολιτικές διαβουλεύσεις. Αποφασίστηκε επίσης ότι σταδιακώς όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρίσκονται υπό τη συνεχή εποπτεία της ευρωπαϊκής τραπεζικής Αρχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση αυτών των παρεμβάσεων είναι η άσκηση ορθολογικών οικονομικών πολιτικών από τα κράτη που επιζητούν την ευρωπαϊκή βοήθεια. Μια βοήθεια που φυσικά δεν θα δίδεται "με το αζημίωτο" στον βαθμό που θα συνοδεύεται από τη σύναψη μνημονίου το οποίο θα προσδιορίζει τις υποχρεώσεις της χώρας που λαμβάνει την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η βοήθεια αυτή, με βάση τις αποφάσεις των Βρυξελλών, δεν θα εγγράφεται απευθείας στο δημοσιονομικό έλλειμμα, δίδοντας με τον τρόπο αυτό στην κυβέρνηση της βοηθούμενης χώρας πιο ελαστικά περιθώρια για την άσκηση των οικονομικών πολιτικών. Οι υποχρεώσεις των κρατών θα είναι συναρτημένες με το μέγεθος της βοήθειας σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος της χώρας που καταφεύγει στην ευρωπαϊκή συνδρομή, αλλά και με το αν η βοήθεια αυτή αφορά αποκλειστικώς τον τραπεζικό τομέα ή το σύνολο της οικονομικής λειτουργίας του κράτους.

Στην πρώτη περίπτωση το μνημόνιο θα άπτεται των όρων λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα αφορά συνολικώς την οικονομική πολιτική. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι εφεξής δεν θα υπάρχει PSI για τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα αισθάνονται πλέον περισσότερο ασφαλείς όταν εμπιστεύονται είτε τα τραπεζικά ιδρύματα, είτε τα ομόλογα ενός κράτους.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν χθες ότι εφεξής οι "οικονομικές τρύπες" των κρατών που ακολουθούν συνετές οικονομικές πολιτικές αλλά υποφέρουν λόγω της αρνητικής διεθνούς οικονομική συγκυρίας θα καλύπτονται δαπάναις της ΕΕ και θα υπόκεινται σε σχετικώς χαλαρά μνημόνια.

Οσες δεν ακολουθούν συνετές οικονομικές πολιτικές θα βρίσκονται, όπως η Ελλάδα, "σε πρόγραμμα", δηλαδή θα υπόκεινται στους όρους σκληρότερων μνημονίων. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου η πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου είναι σαφής, προβλέπεται χαλάρωση των όρων παροχής της ευρωπαϊκής βοήθειας. Κάτι που δεν αποκλείεται στο μέλλον να ισχύσει και για άλλες χώρες.

Ο συμβιβασμός της Παρασκευής είναι επί της ουσίας ένας συμβιβασμός των γερμανικών αντιλήψεων για την άσκηση των οικονομικών πολιτικών (και όχι μόνο) με τις αντιλήψεις των άλλων χωρών. Επί της ουσίας εδραιώθηκε ότι όλες οι χώρες υποχρεούνται να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ότι οι "αμαρτωλές" δημοσιονομικώς χώρες θα τιμωρούνται. Ωστόσο όσες εκ των αμαρτωλών δείχνουν εμπράκτως τη μεταμέλειά τους θα επιβραβεύονται.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Καλη η αισιοδοξία | 01/07/2012 13:37
  Τι έγινε στην πραγματικότητα; Θα μπορούν να κανουν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιο εύκολα. Το τι γίνεται με αυτο βέβαια λίγοι το καταλαβαίνουν, αλλα ας πούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτη δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ. Το αντάλλαγμα είναι ότι αυτο μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, και ενώ οι μεν δίνουν φίατ χαρτονομίσματα, οι δε, παραδίδουν μέρος της ιδιοκτησίας. Το δεύτερο είναι ότι το EFSF και MES εχουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών των άλλων χωρών. Ολο αυτο το σκεύασμα είναι του Shäuble, και μην ξεχνάτε ότι ο Monti είναι τεχνοκράτης διορισμένος απο την ΕΕ. Δεν υπάρχει κανένας ερευνητικός δημοσιογράφος να γράψει κάτι της προκοπής τελικά; Η αρχη του τέλους της κρίσης; Σοβαρά;
  KR
  απάντηση00
   
   
   
  Δικαίωση | 30/06/2012 22:33
  Εγώ πάλι βλέπω ότι στην αρχή της κρίσης, όταν οι αριστεροί έλεγαν ότι το δάνειο πάει στις τράπεζες και θα το αποπληρώνουμε εμείς οι πολίτες, δεν τους πίστευαμε κανένας στον καφενέ. Μας φαινόταν αδιανόητο και συνομωσιολογικό! Τώρα τη διορθώνουν λέει αυτή την αδικία στην Ευρώπη. Άρα υπήρχε. Τώρα που λένε οι αριστεροί "μη χαίρεστε παιδιά, για μας τους πολίτες δεν θα αλλάζει κάτι προς το καλύτερο" πάλι δεν τους πιστεύει κανείς. Και πάλι θα δικαιωθούν φοβάμαι.
  ΧΧΧ
  απάντηση70
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ήρθε το τέλος | 30/06/2012 18:17
  Η Ευρωπαϊκή κρίση τελείωσε, η αφριανική (Ελλάδα) συνεχίζεται.
  Papatsakalos
  απάντηση10
   
   
   
  Ωδή στον Μεγαλέξανδρο | 30/06/2012 16:47
  A ρε γίγαντα πασών των Πρωθυπουργών πόσ ατυχος είσαι.Σου την γλυτωσαν μια φορά όλοι οι αρχηγοι και ο Βενιζέλος ξεχωριστά στο Debeat που απέφυγες τον Μάιο. Στην γλυτωσαν όλοι οι αρχηγοι και ο Τσίπρας ξεχωριστά στο Debeat που απέφυγες τον Ιούνιο. Στην γλύτωσαν και οι ευρωπαίοι αρχηγοί στην προχτεσινή συνάντηση, στους οποιους μόνο μία επιστολη υποταγής εστειλες, αλλά ακόμα και ετσι κατάλαβαν τι τιτάνας είσαι. Φαντασου να αγριέψεις κιόλλας τι εχουν να πάθουν όλοι τους.
  Κ.Π.
  απάντηση50
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Νικη Σαμαρα | 30/06/2012 12:42
  Αυτο ειναι καθαρη νικη του Αντωνακη. Τελικα ο μπαγασας το' πε κ δεν το εκανε. Πολυ μπροστα το παιδι, εξαπατησε 11 εκατομυρια κοσμο και βγηκε και κερδισμενος.. Μπραβο στο 29% των ηλιθιων ελληνων που τον εμπιστευτηκανε.
  Μαριο
  απάντηση3223
   
   
  Μονον δια εναρετους | 30/06/2012 09:40
  Η συμφωνια που υπογραφτηκε προχτες την νυχτα μετα τον ημιτελικο θεσπιζει την αυτοματη απορροφηση των δεκαετων ομολογων εκεινων των "εναρετων κρατων" που τιμωρουνται "αδικως" απο τις αγορες που με τις "κερδοσκοπικες" τους διαθεσεις τα ξεπουλανε (sic) αυξανοντας κατακορυφα το κοστος δανεισμου τους. Προσοχη στις εκφρασεις που εβαλα εντος εισαγωγικων και που χρησιμοποιησε εμφατικα στην επιχειρηματολογια του ο Μοντι. Οι Ιταλοι θεωρουν τον εαυτο τους εναρετο λαο με εναρετο κρατος, το οτι πληρωνουν 6% επιτοκιο, αδικο και τους ομολογιουχους που δεν την εμπιστευονται, στιγνους κερδοσκοπους. Δεν εχει καμια σημασια εαν χρωστανε ως κρατος 2 τρις και εαν οι δημοσιες δαπανες επι του ΑΕΠ ξεπερνουν τα επιπεδα της τεως Σοβιετικης Ενωσης. Οι Ιταλοι ειναι εναρετοι τελεια και παυλα! Εαν μπορουσαν θα τιθασσευαν τα σπρεντς με προεδρικο διαταγμα αλλα επειδη αυτο ειναι αδυνατον, πρωτα τοποθετησαν τον Ντραγκι στην ΕΚΤ (με τον Τρισε στο τιμονι θα ειχανε φαλιρισει ηδη απο τον περασμενο Αυγουστο) και κατοπιν κυνηγησαν λυσσαλαια το χτισιμο των δυο μηχανισμων διαθωσης EFSF και ESM, τις δυο ασπιδες αντισπρεντ που τους επιτρεπουν την μη ελλαδοποιηση ...
  Χαραλαμπος
  απάντηση263
   
   
   
  καλα, μας τα ειπαν και αλλοι | 30/06/2012 09:34
  κυριε αρθρογραφε ο τιτλος του αρθρου σας ειναι ανυποστατος. Μην πανηγυριζετε ετσι ευκολα.Η κριση δεν εχει τελος ουτε εδω στην Ελλαδα ουτε στην Ευρωπη γιατι δεν ειναι μονο οικονομικη, ειναι ανθρωπιστικη. Ολα τα μετρα που ελαβαν ειναι για να σταματησει η οικονομικη καταρευση..για την καταρευση των ανθρωπων ελαβαν πολυ ελαχιστα. Τα 120 δις μπροστα στα 500δις για το σωσιμο των τραπεζων ειναι τριχες. Τα οφελη της συμφωνιας ειναι προσωρινα γιατι Ανθρωποι αυτοκτονουν βρισκομενοι σε αδιεξοδο σε ολη την Ευρωπη και η Μερκελ,ο Μοντι, ο Ολαντ καθονται πανω στον Θρονο της Ευρωπης που ειναι κατασκευασμενος απο πτωματα ανθρωπων. Ε λοιπον αυτος ο θρονος θα καταρευσει το πως θα μας το πει η Ιστορια.
  Βοιωτος
  απάντηση2714
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-