Ανοιχτό φαίνεται ότι αφήνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, το ενδεχόμενο να αποσύρει την αίτηση προσφυγής της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων την Τρίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το θέμα διακρατικών δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ήδη η Λευκωσία έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές Αρχές για το ενδεχόμενο των διακρατικών δανείων, κυρίως από την Κίνα, γι’ αυτό και ενδέχεται να μην ανακοινωθεί σήμερα, Τετάρτη, το αρχικό ποσό για το οποίο γίνεται η προσφυγή.

Η σύσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία και η απόφαση για την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, με τη «Χαραυγή» ωστόσο να μην έχει τα θέματα αυτά ως τα κύρια στην πρώτη σελίδα της.

Η «Αλήθεια» προαναγγέλλει ότι έρχεται την ερχόμενη βδομάδα η τρόικα και γράφει για Μνημόνιο με «σκληρούς όρους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για συνολικό πακέτο ύψους 8-10 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα των οποίων, η Κύπρος θα πρέπει να υλοποιήσει μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα. Για τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση σημειώνεται ότι έχουν στόχο την εξοικονόμηση 188 εκ. ευρώ.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο ταξίδι του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, ο οποίος είχε επαφές με τους υπουργούς Βεστερβέλε και Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει για την Κύπρο ήπιους όρους και μέτρα ενόψει μνημονίου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πανικός Χριστόφια για σκληρό μνημόνιο», γράφει ότι ο κύπριος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν και περιμένει νέο δάνειο. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος Χριστόφιας εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, για την αναφορά του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι «οι εταίροι μάς υποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες».

Επίσης, γίνεται αναφορά σε μήνυμα από Βρυξέλλες «μην έλθετε εδώ για ανατολίτικο παζάρι» και στην πρόκληση γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε τον Δημήτρη Χριστόφια «εάν η Κύπρος βγαίνει προς πώληση».

Η «Σημερινή» γράφει ότι όροι και ποσό δανεισμού θα αποφασιστούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει και εμπλοκή του ΔΝΤ, εάν το δάνειο θα καλύπτει και τον δημοσιονομικό τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνολική στήριξη θα αφορά 8-10 δισ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» καλύπτει τα θέματα της οικονομίας κάτω από τους τίτλους «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση» , που αναφέρεται στην απάντηση του Δημ.Χριστόφια σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, και «Πακέτο μέτρων 188 εκ. ευρώ», το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση για μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων του κράτους.