Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως, για πρώτη φορά, την Τρίτη διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες, καθώς ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογισμό, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι αποδόσεις (και κατά συνέπεια τα επιτόκια) των ομολόγων που εκδίδει η Ισπανία έχουν κλείσει την πρόσβασή της στις χρηματοοικονομικές αγορές, επιβεβαίωσε ο ισπανός υπουργός.

«Αυτό το οποίο καταδεικνύει η επιτοκιακή ψαλίδα (σπρέντ με δεκαετή γερμανικά ομόλογα) είναι ότι η πόρτα των αγορών δεν είναι ανοικτή για την Ισπανία», δήλωσε ο κ. Μοντόρο δύο ημέρες πριν από σημαντική έκδοση δεκαετών ομολόγων ύψους δύο δισεκ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεών της Ισπανίας.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όιτι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο κ. Μοντόρο είπε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν και το ερώτημα είναι «από πού θα προέλθει αυτό το ποσό».

Ο ισπανός υπουργός κάλεσε τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ, γιατί τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας δεν είναι πάρα πολλά.

Ο κ. Μοντόρο είπε ακόμα ότι η Ισπανία, λόγω του μεγέθους της (τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη) δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «περισσότερους μηχανισμούς ευρωπαϊκής ενοποίησης» και τόνισε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

«Δεν έχει ζητήσει βοήθεια» υποστηρίζει ο Ολι Ρεν

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν -μετά τους δραματικούς τόνους από τη Μαδρίτη πως η πόρτα των αγορών «κοντεύει να κλείσει» με φόντο τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα.

H Ισπανία, τόνισε ο Ρεν την Τετάρτη από τη Ρίγα της Λετονίας, «δεν έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική στήριξη». Η χώρα, συμπλήρωσε ο επίτροπος, «εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα».