Νέα, πιο ελκυστικά προγράµµατα στις προθεσµιακές καταθέσεις προσφέρουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν για ανακοπή των εκροών και άντληση ρευστότητας από τον ανταγωνισµό. Η Εθνική Τράπεζα, που έχει το µεγαλύτερο µερίδιο στην αγορά, προχώρησε στη δηµιουργία δύο νέων ευέλικτων προγραµµάτων µε επιτόκια που φθάνουν ως και το 5,20%. Αναλυτικότερα, η τράπεζα αυτή την περίοδο προσφέρει τα ακόλουθα προϊόντα:
1) «Εθνική 4X2». Πρόκειται για προθεσµιακή κατάθεση διάρκειας οκτώ µηνών, µε τους τόκους να καταβάλλονται κάθε δύο µήνες. Για τα πρώτα τρία δίµηνα η απόδοση του προϊόντος είναι 3,40%, ενώ για το τελευταίο δίµηνο η απόδοση του προϊόντος ανεβαίνει στο 4,50%. Ο πελάτης έχει το δικαίωµα να προεξοφλήσει στο τέλος κάθε διµήνου το προϊόν χωρίς κόστος επιλέγοντας ουσιαστικά ο ίδιος τη λήξη του. Ο καταθέτης µπορεί να προχωρήσει και σε πρόωρη µερική ανάληψη των χρηµάτων του, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο δεν θα πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο για το άνοιγµα του λογαριασµού.
2) «Εθνική 170». Το συγκεκριμένο προϊόν, διάρκειας περίπου 17 μηνών, αποδίδει τους τόκους στον πελάτη κάθε 170 ημέρες. Η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 5,20% την πρώτη περίοδο εκτοκισμού (πρώτες 170 ημέρες), 4,50% τη δεύτερη και 4,50% την τρίτη. Ο πελάτης έχει στην ημερομηνία πληρωμής κάθε τοκοφόρου περιόδου (ανά 170 ημέρες μετά την έναρξη της κατάθεσης) και αφού ενημερώσει την τράπεζα 10 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα το δικαίωμα πρόωρης ολικής εξόφλησης της κατάθεσης χωρίς κόστος και πρόωρης μερικής εξόφλησης υπό την προϋπόθεση ότι το εναπομένον επενδεδυμένο κεφάλαιο θα παραμείνει πάνω από τις 100.000 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό για το άνοιγμα του λογαριασμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ