Μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος θα χρηματοδοτούνται προσωρινά οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αναμένεται να κλείσει το αργότερο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την Τετάρτη από την Ευρωτράπεζα, η οποία επικαλούμενη το καταστατικό της, έκανε γνωστό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ενέσεις ρευστότητας στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, έως ότου τα ομόλογα του EFSF ύψους 18 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον περασμένο μήνα, ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Το πακέτο αυτό παραμένει έως και σήμερα ανενεργό λόγω προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί στον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.

Ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με επείγουσα επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στον πρόεδρο του Ταμείου Π. Θωμόπουλο, του επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα το θέμα προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ο κ. Θωμόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο επεσήμανε ότι τα κεφάλαια αυτά θα φτάσουν στις τράπεζες το αργότερο έως και την ερχόμενη Τετάρτη, λόγω εγκρίσεων που απαιτούνται από διεθνείς φορείς προκειμένου να απελευθερωθούν τα 18 δισ. ευρώ.

Ορισμένες πηγές επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση του ΤΧΣ για την καθυστέρηση που υπάρχει, κατηγορώντας τη για γραφειοκρατική δυσλειτουργία, που αφήνει τις ελληνικές τράπεζες εκτός των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, έστω και εάν πρόκειται για λίγα 24ωρα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι απορία προκαλεί και το γεγονός ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση την τρέχουσα εβδομάδα, όπου οι πιέσεις στο ελληνικό σύστημα ήταν αυξημένες, λόγω του κύματος αναλήψεων που καταγράφηκε.

Το δημοσίευμα του Reuters

Το θέμα διακίνησε την Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με δημοσίευμά του με τίτλο «Η ΕΚΤ σταματά τις πράξεις αναχρηματοδότησης σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει, επικαλούμενο πηγές στην ευρωπαϊκή νομισματική αρχή, ότι «η ΕΚΤ σταμάτησε τις πράξεις νομισματικής πολιτικής με ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι συνεχίζει κανονικά τη στήριξη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αντλούσαν έως σήμερα κεφάλαια τόσο από την Ευρωτράπεζα, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, που έχει ενεργοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά το PSI οι μη συστημικές τράπεζες εξυπηρετούνται αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα, η οποία ωστόσο καλύπτει στο σύνολό της τις απώλειες που καταγράφονται.

Πλέον, και μέχρι να προσμετρηθούν και τα 18 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, το σύνολο του κλάδου θα στηρίζεται από τον ELA.