Εντείνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα, ενώ οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης δεν προμηνύουν, προς το παρόν, άμεσο αποτέλεσμα: Το πρόγραμμα διάσωσης και το ευρώ προϋποθέτουν «το ένα το άλλο», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η τήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε εγείρει θέμα εκταμίευσης της δόσης λέγοντας πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «εξαρτάται από την ίδια», ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών θεωρεί «σώφρον» να υπάρξει ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που η Ευρωζώνη αριθμεί λιγότερα από 17 μέλη.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στο βελγικό ραδιόφωνο WDR, επανέλαβε εμφατικά πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει» τόνισε. «Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (το πρόγραμμα διάσωσης και το ευρώ) χωρίς το άλλο» υπογράμμισε.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα αναφέρθηκε απερίφραστα στο ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

«Εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις ανέφερε ο Βέστερβελε. «Το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την ίδια» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Σοσιαλδημοκράτες: «Να είμαστε έτοιμοι αν μικρύνει η Ευρωζώνη»

Από την πλευρά της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο Πέερ Στάινμπρουκ του SPD ανέφερε πως η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης μίας χώρας από την ευρωζώνη.

«Εάν είχα την πολιτική ευθύνη, θα προετοίμαζα ένα σχέδιο Β που θα προβλέπει μία ευρωζώνη με λιγότερα από 17 κράτη-μέλη» είπε ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πιθανός υποψήφιος του SPD για Καγκελάριος στις γερμανικές εκλογές του 2013, , όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην συμπαρασυρθούν στη δίνη και άλλες χώρες» , τόνισε.