Συνολικές ζημιές μετά από φόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της Eurobank EFG στη χρήση του 2011.

Από το ποσό αυτό, τα 4,6 δισ. ευρώ προέρχονται από το PSI και τα 856 εκατ. ευρώ από λοιπές έκτακτες προσαρμογές, που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια, λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού.

Μετά την πλήρη επίπτωση του PSI, το σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας ανέρχονται σε 875 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά 3,5 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά 1δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Το ΤΧΣ θα εισφέρει στην τράπεζα το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ για την επαναφορά του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 8%, ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες της λόγω των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης που ολοκληρώνονται μέσα στο 2011, θα περιορίσουν αυτή τη στήριξη κατά 1 δισ. ευρώ, στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η πορεία των εσόδων

Στη χρήση του 2011 ο όμιλος εμφάνισε λειτουργικά ζημιές 29 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε σταθεροποίηση, παρά την κρίση, των Καθαρών Οργανικών Εσόδων προ Προβλέψεων σε 1,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 4,7% το 2011 και επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του έτους.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε το πρόγραμμα περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,4% το 2011 και κατά 15,5% την τελευταία τριετία

Οι επιπτώσεις της Blackrock

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της Διαγνωστικής Μελέτης της BlackRock πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Τράπεζας και την αξιοπιστία των διαδικασιών χρηματοδότησης των πελατών της.

Η μελέτη της BlackRock, βασιζόμενη σε δυσμενείς μακροοικονομικές παραδοχές εκτιμά συνολικές πιθανές προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων σε βάθος τριετίας ύψους 4,2 δισ. ευρώ στο «Βασικό Σενάριο» και 5,4 δισ. στο «Ακραίο Σενάριο».

Μετά τις επιβαρύνσεις για λόγους πρόσθετης ασφάλειας που προσέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ζημιές διαμορφώνονται σε 4,9 δισ. ευρώ στο «Βασικό Σενάριο» και 6,5 δισ. ευρώ στο «Ακραίο Σενάριο».

Εναντι αυτών των πιθανών μελλοντικών ζημιών η Eurobank EFG διαθέτει ήδη συσωρευμένες προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλειών συνολικού ύψους 3,4 δισ. και συνεπώς οι απαιτούμενες προβλέψεις που χρειάζεται να εγγράψει στα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ στο «Βασικό Σενάριο» και 3,1 δισ. στο «Ακραίο Σενάριο», συγκρινόμενες με 1,1δισ. ευρώ που ελήφθησαν το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις της Τράπεζας το 2011, προκύπτει ότι οι προβλέψεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα από την Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ εντός ενάμισι έτους στο «Βασικό Σενάριο» και τριών ετών στο «Ακραίο».

Δηλώσεις της διοίκησης

Σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούσε πάντοτε προτεραιότητα για την Τράπεζά μας.

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων μας, με σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που βελτιώνουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά μας και τη ρευστότητά μας.

Παράλληλα το 2011, πετύχαμε ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις, εν τω μέσω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις ενόψει και των δυσμενών συνθηκών του 2012.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όπως πάντα με στρατηγική και όραμα στις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων μας, την εμπιστοσύνη των πελατών μας και με την στήριξη των μετόχων μας, θα συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».

Η Eurobank για τα λειτουργικά αποτελέσματα του 2011