Στο τέλος των μισθών, οδηγείται ο ιδιωτικός τομέας, μετά την ουσιαστική – στην πράξη – «κατάργηση» των κλαδικών συμβάσεων και την ψήφιση του νέου μνημονίου, που ισοπεδώνει τις αμοιβές του συνόλου των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Το σύνολο των αμοιβών, είτε οδηγούνται αυτομάτως, είτε «πιέζονται» να προσαρμοστούν σταδιακά – μετά την 14η Μαΐου – προς τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Δηλαδή, σε ελάχιστους μήνες από σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των μισθών ιδιωτικού τομέα θα κυμαίνονται μεταξύ των 510 ευρώ που είναι το όριο για τους νέους κάτω των 25 ετών και των 586 ευρώ που είναι η νέα μειωμένη κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όλες οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται κανείς μετά την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας και τις διευκρινίσεις που έδωσε η γενική γραμματέας κυρία Αννα Στρατηνάκη.
Τα βασικά σημεία της εγκυκλίου που περιγράφουν την δραματική μείωση των αμοιβών έτσι όπως εξειδικεύθηκαν από τη γενική γραμματέα είναι τα εξής:
1. Όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια των αμοιβών, δηλαδή θα υποστούν μείωση της τάξεων του 32% και θα προσαρμοστούν στα 510,95 ευρώ. Όλες οι προσλήψεις νέων ακόμη και σε κλαδικό επίπεδο θα ακολουθούν αυτή την αμοιβή. Οι νέοι που ήδη εργάζονται και λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από την κλαδική σύμβαση, διατηρούν μόνο το τμήμα των αμοιβών πέραν της σύμβασης συν τα 510,95 ευρώ. (Παραδείγματος χάριν νέος λάμβανε 1.000 ευρώ και η σύμβασή του προβλέπει 900 ευρώ. Πλέον θα λαμβάνει 510,95 + 100 = 610,95 ευρώ).

2. Οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών που αμείβονται με τα κατώτατα όρια της Εθνικής σύμβασης θα λαμβάνουν 586 ευρώ ή το αντίστοιχο κλιμάκιο της ίδιας σύμβασης.

3. Όσοι ακολουθούν κλαδική σύμβαση η οποία δεν έχει λήξει ή έληξε και δεν έχει περάσει ακόμη η εξάμηνη διάρκεια της μετενέργειας. Η ισχύ της παρατείνεται έως τις 14 Μαΐου 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον δεν υπάρξει νεώτερη κλαδική σύμβαση, οι αμοιβές μειώνονται – αυτομάτως χωρείς την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου – στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα επιδόματα όπου αυτά υπάρχουν: ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.

4. Εάν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση τότε ακολουθούνται αυτά που προβλέπονται στη νέα σύμβαση.

5. Εφόσον δεν υπάρχει νέα κλαδική σύμβαση, ο εργοδότης δύναται να ζητήσει την τροποποίηση της ατομικής σύμβασης η οποία πλέον δεν διατηρεί την μετενέργεια των παλαιότερων κλαδικών συμβάσεων. Ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση ξεκινά από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

6. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες προσλήψεις, εφόσον στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής δεν υπάρχει σε ισχύ η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση.

7. Οι μόνοι εργαζόμενοι που διατηρούν το υφιστάμενο ύψος των αμοιβών τους είναι αυτοί που η κλαδική τους σύμβαση έχει λήξει προ της 14 Αυγούστου 2011, δηλαδή σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα εξάμηνο πριν την ψήφιση του νέου μνημονίου. Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο των παλαιότερων – ληγμένων – κλαδικών συμβάσεων έχει μετενεργήσει στην ατομική τους σύμβαση και παραμένει σε ισχύ. Για να προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή στις αμοιβές αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να συναινέσει και ο εργαζόμενος, ώστε να τροποποιηθεί η ατομική του σύμβαση.

ΓΣΕΕ: Ειδεχθές έγκλημα κατά των εργαζομένων
Πρόκειται για «ειδεχθές έγκλημα» κατά των εργαζομένων, σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι «με την εφαρμογή του μνημονίου σφαγιάζονται οι μισθοί, ημερομίσθια και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι κυβέρνηση και τρόικα «παραδίδουν τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» προκαλώντας την πιο βάρβαρη αναδιανομή εισοδήματος, που μεταφέρει πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες.