Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί πριν η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας γερμανικής ραδιοφωνίας DeutschlandRadio ο Σόιμπλε προσπάθησε για μια ακόμη φορά να πείσει τους Γερμανούς φορολογούμενους πως αυτό το πακέτο δεν θα σημάνει περισσότερες επιβαρύνσεις για τους ίδιους.

Η στιχομυθία για την Ελλάδα έχει ως εξής:
-Είστε τόσο σίγουρος ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα;

Και στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύουν σαφώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε επιφορτίσει την τρόικα να ελέγχει εδώ και δύο χρόνια …

-Συγνώμη που σας διακόπτω. Η εικόνα τη στιγμή αυτή είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις…

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Φυσικά και αποτελεί προϋπόθεση η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Την περασμένη Δευτέρα αποφασίσαμε οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με τον Έλληνα συνάδελφο Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Φυσικά και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται.

-Αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να ετοιμάζεται για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις…

Όχι! Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με βαρέλι χωρίς πάτο.