Ανακοινώνονται (πιθανότατα και εντός της ημέρας) τα αποτελέσματα των ερευνών της αμερικανικής εταιρείας Noble για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 12 (ή Οικόπεδο «Αφροδίτη») εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα για τα αποθέματα που κρύβει ο βυθός και κυρίως εάν αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι.

Λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση, το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» μετέδωσε ότι στο Οικόπεδο 12 ίσως να υπάρχουν έως και 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αριθμός που κρίνεται απόλυτα ικανοποιητικός, ώστε να αρχίσει η εξόρυξη του (και η εκμετάλλευσή του), αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί η κατασκευή τερματικού σταθμού στην περιοχή του Βασιλικού της Λεμεσού.

Το ερώτημα ωστόσο που άρχισε δειλά δειλά να αναπτύσσεται στη Λευκωσία είναι τι οικονομικά συμφέρει την Κύπρο, να αρχίσει να αντλεί πρώτα το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο; Για το φυσικό αέριο για το οποίο απαιτείται η υγροποίησή του, είναι αναγκαία η κατασκευή του τερματικού σταθμού ο οποίος υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 10 δισ. ευρώ.

Με βάση ωστόσο το συμβόλαιο, το ποσοστό κέρδους για την Κύπρο από το πετρέλαιο είναι 85% ενώ από το φυσικό αέριο 75%. Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και με βάση της εκτιμήσεις, η τιμή πώλησής του ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Με τους πρώτους υπολογισμούς στο βυθό του Οικοπέδου 12 υπάρχουν 290 με 300 δισ. βαρέλια: «Η εξόρυξη του μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες και η πώλησή του άμεσα», όπως ειπώθηκε στο ρεπορτάζ που πρόβαλε το κυπριακό κανάλι.

Αν ισχύσουν τελικά οι παραπάνω υπολογισμοί τότε δίνεται μία ανάσα στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, μόνο που τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Η συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την Noble, προβλέπει ότι η εταιρεία είναι αυτή που επιλέγει τι θα προτιμήσει πρώτα: Πετρέλαιο ή φυσικό άεριο; Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρεία προκρίνει το φυσικό αέριο και εν συνεχεία το πετρέλαιο, αφού το πετρέλαιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος και συνεπώς θα υπάρξουν περισσότερα έξοδα για την εταιρεία.