Μετά την έγκριση της έκτης δόσης από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ η γενική διευθύντρια του ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ως πρός τη μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται σε δύσκολη φάση, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να προχωρούν αργά, την οικονομία να είναι αδύναμη και το εξωτερικό περιβάλλον να επιδεινώνεται.

»Η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η υιοθέτηση των στόχων του προγράμματος και των πολιτικών από τα μεγάλα κόμματα είναι ένα σημαντικό βήμα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευρύτερη εντολή ώστε να εφαρμόσει σταθερά το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί τον καλύτερος τρόπο για να βοηθηθεί η Ελλάδα στη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζει τώρα.

»Η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει η πιο άμεση πρόκληση. Οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να υποστηρίζονται από την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων.

»Η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί άλλη μια σημαντική πρόκληση. Τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου τραπεζών στη θέση του δίπλα σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιοτο οποίο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγει τη διατάραξη των καταθετών και να συγκρατηθούν οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ενίσχυση της ρευστότητας.

»Σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση του χρέους. Οι προετοιμασίες θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να δώσει το πεδίο εφαρμογής του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα.

»Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να βοηθήσουν προς την κατέυθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων πρέπει να κινούνται στην κατέυθυνση της μείωσης της υψηλής φορολογίας των εργαζομένων, ενώ οι αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων καθώς και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

»Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και η παρατεταμένη υποστήριξή του με χαμηλά επιτόκια από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Σχεδόν καθολική συμμετοχή στην προτεινόμενη ιδιωτική ανταλλαγή χρέους θα είναι σημαντική για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης αλλά και για τη διασφάλιση της συνεχούςυποστήριξης από πλευράς του Ταμείου».