Η απόφαση για τη δόση θα είναι πολιτική και θα ληφθεί από το Eurogroup αυτή την εβδοµάδα» δηλώνει στο «Bήµα της Κυριακής» ο επικεφαλής της Κοµισιόν στην Αθήνα κ. Π. Καρβούνης. Σε αυτή τη συνεδρίαση, την προσεχή Παρασκευή, λίγο πριν από την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της ερχόµενης Κυριακής, θα τεθεί στο τραπέζι η «µελέτη για τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους». Σηµειώνει ότι η τρόικα λέει «όχι» σε νέους φόρους και οριζόντιες περικοπές αλλά «ναι» σε στοχευµένες περικοπές δαπανών.

Σε ποιο σηµείο βρισκόµαστε µετά την αξιολόγηση της τρόικας;

«Ολοκληρώθηκε το τµήµα της αξιολόγησης της οικονοµικής κατάστασης. Υπήρξε συµφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο και προτείνεται η εκταµίευση της 6ης δόσης. Ωστόσο η απόφαση αυτή καθαυτή είναι πoλιτικής φύσεως και θα ληφθεί από το Eurogroup πριν από το τέλος της εβδοµάδας που αρχίζει αύριο. Η καταβολή της δόσης έχει προβλεφθεί να γίνει αρχές Νοεµβρίου».

Υπάρχει εικόνα για το αν θα υπάρξει µεγαλύτερο «κούρεµα» του χρέους;

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγµή είναι η πλήρης ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου η οποία εξασφαλίζει τη χρηµατοδότηση της Ελλάδας. Είναι εν εξελίξει, ολοκληρώνεται τώρα που µιλάµε, µελέτη για τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους η οποία θα τεθεί υπόψη του Eurogroup. Ετσι όλες οι παράµετροι θα είναι πάνω στο τραπέζι για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Ποια είναι τα σκοτεινά σηµεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση της τρόικας;

«∆εν επετεύχθη η µείωση του ελλείµµατος σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για το 2011. Επίσης, η πρόοδος στις µεταρρυθµίσεις – που αποτελούν το κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης – δεν ήταν αυτή που θα θέλαµε. Για παράδειγµα, η ατελής απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων συνεπάγεται κόστος για την κυβέρνηση χωρίς να αποφέρει το αναµενόµενο όφελος στην οικονοµία. Ο τρίτος τοµέας όπου υπήρξαν καθυστερήσεις είναι οι αποκρατικοποιήσεις».

Εποµένως γιατί προτείνετε να εκταµιευθεί η δόση, έστω σε τεχνικό επίπεδο;

«∆ιότι έχει επιτελεσθεί πρόοδος σε πολλούς τοµείς και θεωρούµε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που ανέλαβε. Η Κοµισιόν αντιλαµβάνεται ότι δεν προχώρησαν στο παρελθόν οι απαραίτητες µεταρρυθµίσεις και προσαρµογές στην ελληνική οικονοµία και ότι τους τελευταίους 18 µήνες έχουν γίνει µεγάλα βήµατα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα επιτύχει τον στόχο του ελλείµµατος για το 2012 και θα πρέπει να έχει υιοθετήσει όλα τα µέτρα για την επιτυχία αυτού του στόχου πριν από την καταβολή της 6ης δόσης».

Τι σηµαίνει η αναφορά σε νέα µέτρα το 2013 και το 2014 µε τρόπο «κοινωνικά αποδεκτό;

«Το βάρος της προσαρµογής που απαιτείται δεν θα έπρεπε να στηριχθεί σε νέους φόρους. Αντιθέτως, υπάρχουν περιθώρια στον τοµέα των δαπανών ούτως ώστε να εξοικονοµηθούν οι απαραίτητοι πόροι».

Αρα επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητεί απολύσεις στο ∆ηµόσιο…

«Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ µια εσκεµµένη παραπληροφόρηση που φέρνει την τρόικα να επιβάλλει συγκεκριµένα µέτρα στην κυβέρνηση. Εκτός του ότι αυτό αποτελεί ύβριν για τη δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση, η τρόικα προτείνει και συζητεί επί των στόχων».

Πώς θα επιτευχθεί όµως νέα µείωση δαπανών, όταν το µεγαλύτερο µέρος τους είναι µισθοί και συντάξεις;

«Επιµένω ότι τα συγκεκριµένα µέτρα τα λαµβάνει η κυβέρνηση, η οποία για παράδειγµα έχει την ευχέρεια αντί για οριζόντια µέτρα να προχωρήσει σε πιο επιλεκτικά και στοχευµένα µέτρα που θα τύχουν µεγαλύτερης αποδοχής από την κοινωνία».

«Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί»

Ζητήσατε κατάργηση των κατώτατων αµοιβών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας. Υπάρχει η εντύπωση ότι η τρόικα βλέπει την Ελλάδα σαν µια χώρα όπως η Ινδία που θα έχει ως βασικό ανταγωνιστικό «πλεονέκτηµα» τους χαµηλούς µισθούς…

«∆εν ζητήσαµε ποτέ τέτοιο πράγµα! Παρατηρήσαµε ότι µε την αυξανόµενη ανεργία οι έχοντες τα βασικά µόνο προσόντα συναντούν δυσκολίες για να ξαναµπούν στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό προτάθηκε να συζητήσουν οι κοινωνικοί εταίροι µεταξύ τους το θέµα τους κόστους της εργασίας για να ευνοηθούν οι Ελληνες που είναι χωρίς δουλειά».

Αυτό δεν σηµαίνει χαµηλότερους µισθούς; Για ποια µηνιαία αµοιβή µιλάµε;

«Αυτά θα τα αποφασίσουν οι εταίροι. Θέλω να υπενθυµίσω εδώ ότι η ελληνική οικονοµία, περνάει µια κρίση ανταγωνιστικότητας και η συζήτηση αυτού του θέµατος αφορά την ανάγκη να αναζωογονηθεί η παραγωγή ελληνικών προϊόντων. Για να γίνει αυτό, το µισθολογικό κόστος είναι µια παράµετρος, αλλά υπάρχουν και άλλες παράµετροι, όπως η καλή οργάνωση των επιχειρήσεων, η τεχνολογία και οι επενδύσεις».

Αρα η τρόικα πιστεύει πως µπορεί κάποιος να ζήσει στην Ελλάδα µε µισθό κάτω από 751 ευρώ;

«Οι κοινωνικοί εταίροι θα το αποφασίσουν αυτό. Οχι η τρόικα».

Και τι θα συµβεί αν αποφασίσουν ότι πρέπει να µειωθεί µόνο το µη µισθολογικό κόστος και όχι οι αποδοχές, κάτι που αποτελεί και θέση της κυβέρνησης;

«Το ζητούµενο είναι η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος ούτως ώστε να κατακτήσει πρώτα την εγχώρια και, ει δυνατόν, και τις ξένες αγορές. Αποτελεί χρέος όλων των Ελλήνων να κάνουµε ό,τι χρειάζεται για να µπει η Ελλάδα σε πορεία ορθής ανάπτυξης. Είναι πάντως γεγονός ότι το µη µισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι υψηλό. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να συζητήσει αυτό το θέµα µε τους κοινωνικούς εταίρους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ