Κερδίζουν έδαφος οι εισηγήσεις για κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παραλλήλως, κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% θα είναι… βραχύβια.

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου προκύπτει η σαφής στόχευση για την κατάργηση από 1.1.2012 των φόρων που βύθισαν αναίτια κλάδους της οικονομίας σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, δίχως να αποφέρουν ούτε ευρώ παραπάνω στο δημόσιο ταμείο. Το αντίθετο μάλιστα. Τόσο ο ΦΠΑ στα ακίνητα όσο και ο φόρος πολυτελείας για τα ΙΧ αυτοκίνητα «σκότωσαν» ότι είχε απομείνει σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος, βύθισαν τα έσοδα, επέτειναν την ύφεση και επιτάχυναν το κύμα των απολύσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα στις εισηγήσεις για μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%, υπό το φως της ιδιαίτερα αρνητικής εμπειρίας από τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο του «ισοδυνάμου αποτελέσματος» κινείται και η συνολική επεξεργασία των συντελεστών ΦΠΑ πάντοτε υπό την ασφυκτική παρακολούθηση της τρόικας, ώστε να μην υπάρξουν παρεκβάσεις.

Η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτική

Τα στελέχη των δανειστών έκαναν την Πέμπτη την πρώτη τους εμφάνιση στο υπουργείο Οικονομικών και άρχισαν τον έλεγχο από τις τράπεζες. Θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας νέα κλιμάκια που θα επισκεφθούν όλα τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις μεγάλες ΔΕΚΟ και προπάντων τη διοίκηση του νεοσύστατου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Η φορολογική μεταρρύθμιση θα απασχολήσει σοβαρά τους επικεφαλής των τριών αποστολών. Αφού λάβουν τις εισηγήσεις των «λογιστών» οι τρεις εκπρόσωποι, κύριοι Ματίας Μορς (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα περάσουν, όπως συμβαίνει πάντοτε, δυο ημέρες ημέρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών για να «κλείσουν» την αξιολόγηση.

Οσον αφορά το ζήτημα των φόρων θα «ζυγίσουν» τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε μέτρου, υπό το βάρος της ύφεσης που πλήττει την οικονομία (6,9% στο β’ τρίμηνο) και τους εξέθεσε δις, με βάση τις προβλέψεις που έκαναν πέρυσι και εφέτος. Καθίσταται σαφές ότι η πολιτική διαπραγμάτευση του κ. Βενιζέλου με τους τρεις εκπροσώπους και κυρίως οι παράλληλες επαφές της κυβέρνησης με την Κομισιόν κατά τις τελευταίες ημέρες της αξιολόγησης, θα κρίνουν πολλά για τη μορφή που θα λάβει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλωστε ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ συγκεκριμένος. Προβλέπει την κατάθεση του Εθνικού Φορορολογικού Συστήματος στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου «πακέτο» με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Ως έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων στη διεύθυνση forologikosdialogos@minfin. gr. Με την τρόικα στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν και οι συναντήσεις με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις φόρων το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει σχέδιο για νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται από μηδενική βάση οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, στεγαστικά δάνεια. Παραλλήλως από «κόσκινο» θα περάσουν φοροαπαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα ραβασάκια

Στο μεταξύ οι πολίτες θα μετρούν τους μήνες ως το τέλος του έτους με τα σημειώματα της εφορίας. Στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα σημειώματα για την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Την ίδια περίπου περίοδο, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την περαίωση «Νο 2»

Στη συνέχεια θα αποσταλούν σημειώματα για το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ σε περίπου 800.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί σε όλους τους κατόχους οχημάτων και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012 και επίσης η έκτακτη εισφορά για ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Εντός του 2011 είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί τόσο η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 όσο και του ΦΑΠ του 2010.

Ειδικότερα, όσον αφορά την έκτακτη εισφορά, οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για τα περυσινά εισοδήματα, θα εντοπίσουν τους υπόχρεους, θα υπολογίσουν την εισφορά και θα τους αποστείλουν τα ειδοποιητήρια.

Η εισφορά θα είναι:

Για εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ από 121 έως 200 ευρώ

Για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ώς 50.000 ευρώ από 408-1.000 ευρώ

Για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ από 1.500 έως 3.000 ευρώ

Για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω

Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, η αποστολή του σημειώματος, ύψους 300 ευρώ, θα αφορά περίπου 800.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.