Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, αλλά και επισημαίνοντας πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τη διάσωση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα πεπεισμένη ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα επικρατήσει τελικώς πνεύμα υπευθυνότητας και θα υιοθετηθούν οι ορθές αποφάσεις.

Κατά την Επιτροπή αυτό σημαίνει ότι, κατ’ αρχήν, την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο, τα κράτη της ευρωζώνης θα αποδεσμεύσουν την πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους δώδεκα δισ. ευρώ. Κατά τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ολι Ρεν υπάρχουν ήδη επαρκείς διασφαλίσεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα άρει τις αντιρρήσεις του και θα συμβάλει στη χρηματοδοτική ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ εγγυάται πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Με την πέμπτη δόση, που θα εκταμιευτεί στην αρχή του Ιουλίου, η Ελλάδα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των διεθνών οικονομικών υποχρεώσεών της για ένα τρίμηνο. Παράλληλα στο εσωτερικό της Ελλάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – και των εκτελεστικών νόμων – , ούτως ώστε ως τη μεθεπόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί ενός νέου προγράμματος αρωγής που θα καλύψει την Ελλάδα από την ανάγκη προσφυγής για δανεισμό στις αγορές ως και το 2014.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία και στο εσωτερικό της ευρωζώνης για το ενδεχόμενο κόστος που αυτή τη φορά θα αναλάβουν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Γερμανία εμμένει στην άποψη να «πειθαναγκαστούν» οι ιδιώτες να συνδράμουν, ενώ κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η όποια συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εκούσια. Στο ίδιο μήκος κύματος, με αυτό της ΕΚΤ, κινείται λίγο-πολύ η Ελλάδα, η Γαλλία και όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης. Κατά την Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με υπευθυνότητα και με διάθεση συμβιβασμού.

Τέλος η Επιτροπή επανέλαβε με επιτακτικό πλέον τρόπο την άποψή ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν. Υπερβαίνοντας για μια ακόμη φορά τα εσκαμμένα, δηλαδή τη μη εμπλοκή της Επιτροπής στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός» τη μη επίτευξη συμφωνίας χθες στην Αθήνα και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επαναλάβουν τις προσπάθειές τους για «να αποτρέψουν την καταστροφή της χώρας τους».

Ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε την άποψη του Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς αυτό λύση. «Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό με σαφήνεια τι είναι ρεαλιστικό και τι δεν είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ.