Στο φοροεισπρακτικό στόχαστρο θέτει το υπουργείο Οικονομικών 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με σκοπό να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία τα επόμενα χρόνια 1,2 δισ. ευρώ. Το «χτύπημα» θα είναι τετραπλό καθώς το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα επιβαρυνθεί με ένα νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα προορίζεται για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΑΠ εισπράττεται από τη ΔΕΗ για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα μειώνεται σημαντικά το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 100.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα για ατομική ακίνητη περιουσία, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει ένα ύψος π.χ. 1.500.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για όλες τις κατηγορίες ακινήτων (πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική).

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι για μία ακόμη φορά όταν ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο κόκκινο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις απευθύνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να βγάλουν τα δημοσιονομικά «κάστανα από τη φωτιά».

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει μέτρα τα οποία εκτιμά ότι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για το 2011, η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας, η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για τουλάχιστον μία διετία για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική), ενώ ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Επίσης ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση της τουριστικής κατοικίας.

Κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία ώστε να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί για τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο για απόκτηση κύριας κατοικίας, ενώ για τη μείωση του αφορολογήτου που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ δήλωσε ότι δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: να μειωθεί στις 100.000 ευρώ ή στις 200.000 ευρώ και από κει και πάνω και ως ένα ύψος να εφαρμοστεί συντελεστής 0,1% ή 0,2%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το αφορολόγητο να μειωθεί στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα και ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 0,2%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ