Τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία αμφισβητεί η Alpha Bank σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργη τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για τη διατύπωση προβλέψεων.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της τράπεζας, μία σειρά από ενθαρρυντικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε διάσταση με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η τελευταία εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι τώρα μεγαλύτερη, με πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Τρόικας για μείωσή του κατά 3,0%.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, στηριζόμενοι στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, «βλέπουν» την ύφεση στο -2,50%. Πέραν αυτού, όμως στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΕ δεν έχουν και εσωτερική συνοχή.

Ποιες εκτιμήσεις αμφισβητούνται

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι η πτώση του ΑΕΠ κατά 3% θα συμβεί παρά το ότι και η Επιτροπή προβλέπει σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 10,7% σε πραγματικές τιμές το 2011, με ταυτόχρονη μεγάλη πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,4%.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών στο -4,1% του ΑΕΠ το 2011, από -8,7% του ΑΕΠ το 2010, με θετική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ το 2011 κατά 5,0 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «η επιδείνωση της ύφεσης θα συμβεί, παρά το ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιτευχθεί το 2011 θα είναι ελάχιστη, με μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης μόνο κατά 1,0% του ΑΕΠ, δηλαδή μόνο κατά 2,25 δισ. ευρώ.

«Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη η τεράστια μείωση της εγχώριας τελικής ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις κατά €17 δισ. σε μια περίοδο που το ΑΕΠ ενισχύεται από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών κατά € 10 δις. με αποτέλεσμα το πραγματικό ΑΕΠ να πέφτει κατά €7,2 δισ.» υπογραμμίζει η Alpha Bank στην ίδια ανάλυση.

Οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν τον κίνδυνο που προέρχεται από το γεγονός ότι οι προβλέψεις αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις εταιρίες μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας και από τους ξένους αναλυτές της ελληνικής οικονομίας που αποτελούν την κύρια βάση με την οποία εξάγονται τα ευρέως διαδεδομένα συμπεράσματα περί της αδυναμίας ανάπτυξης και περί της αναπόφευκτης χρεοκοπίας.

«Ως τέτοιες, οι προβλέψεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν μηχανισμό υποβάθμισης του οικονομικού κλίματος στη χώρα και συμβάλουν πραγματικά στην αποφυγή κάθε είδους καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης από τις οικονομικές μονάδες στη χώρα» τονίζει σχετικά η Alpha Bank.

Πού δε βγαίνουν τα νούμερα της Κομισιόν

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σήμερα νέα δραματική πτώση των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά -16,6% το 2011, μετά την πτώση τους κατά -16,5% το 2010 και επίσης κατά -11,2% το 2009 και κατά -7,5% το 2008» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, προσθέτοντας ότι επιπλέον «προβλέπει ότι η πτώση των επενδύσεων θα συνεχιστεί και το 2012, κατά -1,9% και πιθανώς και τα επόμενα έτη».

Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι εκτιμήσεις αυτές στον τομέα των επενδύσεων, εάν ήταν σωστές, θα σήμαιναν αναπόφευκτα:

α) Εγκατάλειψη από την Ελλάδα κάθε προσπάθειας για ολοκλήρωση των επενδύσεων του ΕΣΠΑ και για είσπραξη των επιχορηγήσεων ύψους άνω των € 17 δις έως το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Εγκατάλειψη των επενδύσεων που προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας, ύψους άνω των € 20 δις έως το 2020, καθώς και των επενδύσεων που απαιτούνται από ιδιωτικά και δημόσια επιχειρηματικά σχήματα για την αξιοποίηση της δημόσιας
περιουσίας.

γ) Ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ελλάδος στον τομέα του τουρισμού και της εξοχικής κατοικίας και γενικότερα η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρες θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς επενδύσεις.

δ) Ότι οι αποκρατικοποιήσεις, η μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η προωθημένη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας δεν έχουν καμιά επίπτωση στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι ανωτέρω υποθέσεις είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν.

Alpha Bank: Πού υπάρχουν θετικές εξελίξεις

Η Alpha Bank τονίζει ότι η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθειά ύφεση στο 1ο 3μηνο’11, αλλά είναι εμφανή τα σημάδια της επικείμενης ανάκαμψής της με κινητήριους μοχλούς:

α) Τη σημαντικά βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σε υποκατάσταση εισαγωγών. Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών ανήλθε στο 31,5% στο 1ο 3μηνο.’11, ενώ οι αφίξεις τουριστών ήταν σημαντικά αυξημένες τον Απρίλιο και στο 1ο 4μηνο.’11 και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

β) Την μικρότερη του αναμενομένου πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο 1ο 2μηνο.’11, από τα πολύ υψηλά επίπεδά του στο 1ο 2μηνο.’10.

γ) Την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της παραγωγής πολλών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, με σταθεροποίηση της παραγωγής και στον σημαντικό κλάδο των τροφίμων, ενώ πτώση της παραγωγής εξακολουθούν να σημειώνουν κυρίως οι κλάδοι που σχετίζονται με την εγχώρια κατασκευαστική
δραστηριότητα.

δ) Την προοπτική για ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επιτάχυνση
των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κατά το 2011 με προσέλκυση και σημαντικών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

Ήδη υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες για τον ΟΤΕ, για την ΕΑΒ, για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τα λιμάνια και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, κ.ά., ενώ από τον Μάιο του 2011 τέθηκε σε ισχύ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

ε) Στο 1ο 3μηνο ’11 σημειώθηκε εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος στη χώρα, η οποία, παρά το ότι επιδεινώθηκε τον Απρίλιο μετά τις επιθετικές υποβαθμίσεις της χώρας από την Moody’s και την S&P’s, αναμένεται να βελτιωθεί και πάλι με την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση της δραστηριότητας
στον τομέα του τουρισμού από τον Απρίλιο του 2011 και με την σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών.

Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η μεγάλη πτώση στις επενδύσεις σε οικοδομές και της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά τα επίπεδα που διαμορφώνεται αυτή η δραστηριότητα τώρα είναι εξαιρετικά χαμηλά και αναμένεται σταθεροποίηση από το 2ο 6μηνο.’11 και βελτίωσή της με την αναμενόμενη εντατικοποίηση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.