«Δεν επιθυμώ να κάνω κανένα σχόλιο. Σας παραπέμπω στις νομικές υπηρεσίες της τράπεζάς μου»!

Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα, Μ. Πέμπτη, το μεσημέρι προς «Το Βήμα» ο χρηματιστής Πολ Μος, υψηλόβαθμο στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup, με έδρα στο Λονδίνο, ο οποίος φέρεται να είναι ο αποστολέας του επίμαχου e-mail, την Τετάρτη 20 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο η αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει το Πάσχα!

Ηδη από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί η συνεργασία, μέσω της Europol, της βρετανικής αστυνομίας για τον εντοπισμό του άγγλου τραπεζικού, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στον εντοπισμό του αποστολέα του e-mail έφθασε η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία είχε ανατεθεί η έρευνα, μετά την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων, που διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράϊκου.

Σχετική εντολή είχε δώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έφθασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης από την αναλυση των ηλεκτρονικών ιχνών του αποστολέα του e-mail. Αρωγό είχαν το ίδιο το κείμενο, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του άγγλου χρηματιστή, ο οποίος και ταυτίστηκε τελικά με τον αποστολέα.

Στο e- mail, που είχε σταλεί στις 4.42 το απογευμα της Τετάρτης παραλήπτης φερόταν ενα στέλεχος μεγαλης ελληνικής τράπεζας. Στο ηλεκτρονικό κείμενο αναφέρεται ότι «τα τελευταία 20 λεπτα υπάρχει αυξημένος θόρυβος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα». Προστίθεται ακόμη ότι «κατά τις τελευταίες ημέρες οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση έχουν ενταθεί παρα τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ξένους επισήμους».

Το κείμενο, που διανεμήθηκε στην συνέχεια σε εκατοντάδες παραλήπτες, αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την κάθετη πτώση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο, με τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να υποχωρήσει κατα 4,58%.
Η Citigroup, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από μέρους μας».

Εκπρόσωπος της ελληνικής τράπεζας – στέλεχος της οποίας φέρεται να έχει παραλάβει το επίμαχο email ανέφερε στο «Βημα» ότι «ο συγκεκριμένος χρηματιστής της Citigroup τα τελευταία χρόνια αποστέλλει email για θέματα χρηματοπιστωτικά ζητήματα σε τουλάχιστον 200 υπαλλήλους ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων». Ο ίδιος ο έλληνας υπάλληλος της τράπεζας που φέρεται να έχει παραλάβειτο επίμαχο email δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν θυμάμαι να έχω δει το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα. Δεν γνωρίζω τον αποστολέα του».