Τα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συγκέντρωσαν σήμερα οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης με αφορμή τις χθεσινές υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s – σήμερα υποβάθμισε και την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ απέρριψε για λογαριασμό της ΕΕ αλλά και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την υποβάθμιση της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ δημοσιοποίησε σήμερα έρευνα αναλυτών του, οι οποίοι εξηγούν τις αρνητικές συστημικές επιπτώσεις που έχουν οι υποβαθμίσεις των υπερχρεωμένων κρατών στο σύνολο των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

«Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Standard & Poor’s.
Εμείς έχουμε τη δική μας αξιολόγηση για την Ελλάδα και αυτή είναι διαφορετική με εκείνη του οίκου». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Αλταφάζ εξήγησε ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης στηρίζουν την αξιολόγηση της Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα».

Μάλιστα μιλώντας και ως εκπρόσωπος της τρόικας, ο Αλταφάζ πρόσθεσε ότι την άποψη της Επιτροπής για την Ελλάδα τη συμμερίζονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Ολι Ρεν είπε ότι η Ελλάδα «τα πάει καλά» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης που συμφώνησε πέρυσι στο πλαίσιο της δανειοδότησής της από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.
Τα πηγαίνει καλά, αυτή είναι η αξιολόγησή μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν ακολουθεί το σωστό δρόμο», είπε συγκεκριμένα ο Αλταφάζ.

«Τρύπες» μικρών διαστάσεων

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εντοπισμού νέας «μαύρης τρύπας» στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, ο Αλταφάζ άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι αν εντοπισθεί θα είναι περιορισμένου μεγέθους υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινοποίησης των ελληνικών στοιχείων τα επικύρωσε πλήρως, χωρίς – για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – να θέσει επιφυλάξεις.
«Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε πορεία μείωσης του ελλείμματος. Υπάρχουν ακόμη μερικές «τρύπες» στον προϋπολογισμό της για να κλείσει, αλλά όχι των διαστάσεων που φαντάζεστε», είπε συγκεκριμένα.

Οι οίκοι επιδεινώνουν την κρίση

Εν τω μεταξύ οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα σημειώνουν τις «συστημικές επιπτώσεις» που έχουν στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, της Moody’s και της Fitch που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2010, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις των προοπτικών.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών (credit default swaps) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες – γενικούς και τραπεζικούς – σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ισπανία).

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία»
, αναφέρεται στην έκθεση.

«Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες»
, προσθέτουν οι ειδικοί. Και διαπιστώνουν ότι οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα για «σχετικά μεγάλες οικονομίες όπως της Ελλάδας, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αγορές, συγκριτικά με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων, ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.