Οι ζημιές στο δίκτυο των πωλήσεων που διαθέτει στην Ιαπωνία δεν ανησυχούν τόσο τη διοίκηση της Folli – Follie, όσο οι επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει η βιβλική καταστροφή στην περαιτέρω καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών της Ιαπωνίας.

Με λίγα λόγια, αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και δεν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα με τη διαρροή ραδιενέργειας εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις στο τζίρο δεν θα είναι μεγάλες. Αντιθέτως, αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με το ραδιενεργό εφιάλτη για δεύτερη φορά στην ιστορία της, τότε οι πωλήσεις σε κοσμήματα και αξεσουάρ όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν θα είναι από τις προτεραιότητες των Ιαπώνων.

Αλλωστε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσει μόνο η ελληνική εταιρεία αλλά όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Μέχρι σήμερα, 4 καταστήματα της Folli – Follie έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό επι συνόλου 83 που λειτουργεί η εταιρεία στην Ιαπωνία. Στο σύνολο του 2010 οι πωλήσεις από την Ιαπωνία αντιπροσώπευαν περίπου το 13% του τζίρου της Folli – Follie ή το 5,8% των πωλήσεων του ομίλου Folli (μαζί με ΚΑΕ και Elmec).

H Eθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ιαπωνία θα φτάσουν τα 61 εκατ. ευρώ ή το 5,7% του συνολικού τζιρου του ομίλου. Οπως διευκρινίζει η χρηματιστηριακή, αν η κατάσταση εξομαλυνθεί σε 2-3 μήνες, τότε αναμένεται αρνητική επίπτωση της τάξης του 2% στις εκτιμώμενες πωλήσεις του ομίλου Folli για το 2011.

Γενικότερα, η Folli – Follie εισπράτει το 64% των πωλήσεών της από την Ασία (Κίνα, Ιαπωνία κ.α.) ή το 24% σε επίπεδο ομίλου. Ο όμιλος έχει παρουσία στην Ιαπωνία από το 1995 και σε χθεσινή του ανακοίνωση επεσήμανε ότι τα γραφεία στην Ιαπωνία δεν έχουν καταστραφεί από το σεισμό και πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

Η ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε., με το διακριτικό τίτλο FOLLI FOLLIE GROUP, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, συνεπεία των τραγικών συμβάντων από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε την Ιαπωνία, μόνο ένα κατάστημα του δικτύου πωλήσεων μας, το οποίο βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή Sendai, έχει καταστραφεί, ενώ άλλα τρία υπέστησαν μικρής έκτασης ζημιές.

Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία βρίσκονται συνολικά 85 σημεία πώλησης. Τα καταστήματα, καθώς και τα γραφεία μας, λειτούργησαν και λειτουργούν κανονικά. Έχοντας άμεση γνώση των δυνατοτήτων του Ιαπωνικού λαού, λόγω της μακροχρόνιας επιχειρηματικής μας δράσης στη χώρα τους, πιστεύουμε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα ανακάμψει σύντομα, καθώς οι Ιάπωνες χαρακτηρίζονται από μεθοδικότητα, πειθαρχία και ετοιμότητα στο να αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές