Οι τραπεζίτες είναι οι πλέον αρμόδιοι, υποστηρίζουν πολλοί, να σου πουν τι συμβαίνει και τι «βλέπουν» να γίνεται στην πολύπαθη κλωστοϋφαντουργία. Αν είναι έτσι, τότε τα χειρότερα πέρασαν. «Τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα απ’ ό,τι τέτοιον καιρό πέρυσι» αναφέρει επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των εξελίξεων στον κλάδο και την πιστωτική στήριξη όσων επιχειρήσεων μπορούν να σωθούν αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας, αποφεύγοντας πάντως να προβλέψει με σιγουριά ότι ο όμιλος της Κλωνατέξ ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, το 2005 πιθανότατα υποσκελίστηκε σε μέγεθος από τον κερδοφόρο όμιλο Ακκά, δεν θα έχει την τραγική τύχη τής πάλαι ποτέ «βασίλισσας» του κλάδου Πειραϊκής-Πατραϊκής.


* Αυξημένες εξαγωγές


Στον υποκλάδο της εκκόκκισης άλλωστε, όπου δραστηριοποιούνται και μερικές από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου, τα ταμεία αυτή την περίοδο είναι γεμάτα, ενώ μια μεγάλη νηματουργική φίρμα που πέρασε δύσκολες ημέρες, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, δείχνει να επιστρέφει ξανά στην κερδοφορία. «Παρά τον απηνή ανταγωνισμό που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια από την παγκοσμιοποίηση των αγορών και ιδιαιτέρως από τις αθρόες εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών από την Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού κόστους, η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία κατάφερε και κατά το 2005 να παραμείνει ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος της χώρας, αφού οι εξαγωγές του έφθασαν το 40%-42% όλων των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας» αναφέρει με μια δόση υπερβολής ίσως ο κ. Ελ. Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας, αντιδρώντας στη φιλολογία πλήρους απαξίωσης του κλάδου.


* Τάσεις σταθεροποίησης


Ουδείς φυσικά προβλέπει ανάκαμψη των εργασιών του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου το 2006· αντιθέτως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην υπόθεση ότι θα συνεχιστεί και εφέτος η σμίκρυνσή του, αλλά με τάσεις σταθεροποίησης στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2005.


Αυτό θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και από την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος χρηματοοικονομικής τόνωσης και διάσωσης του ελεγχόμενου από την οικογένεια Λαναρά συρρικνούμενου ομίλου Κλωνατέξ. «Δεν έφυγε κανείς από το τραπέζι, η πλειονότητα των πιστωτριών τραπεζών τοποθετείται πλέον θετικότερα, αλλά το ζητούμενο είναι να πειστούμε όλες οι τράπεζες ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να αποδώσει» αφήνει να εννοηθεί αρμόδιος για το θέμα αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας, μεγαλύτερου πιστωτή του ομίλου, του οποίου οι βραχυπρόθεσμες κατά βάση τραπεζικές υποχρεώσεις υπολογίζονται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ, λίγο λιγότερο απ’ ό,τι ο ετήσιος τζίρος του. Από αυτά περί τα 40 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Εθνική, γύρω στα 22 στην Εμπορική, 17 στην Αγροτική και περί τα 13 στην Alpha Bank, που αποτελούν τους κυριότερους πιστωτές.


* H στήριξη του ομίλου


Οι τραπεζίτες εκφράζουν σχετική ικανοποίηση για την «επιβεβλημένη για να αποτραπεί πλήρης κατάρρευση» αλλά οδυνηρή φυσικά για εκατοντάδες εργαζόμενους διακοπή λειτουργίας ορισμένων άκρως ζημιογόνων μονάδων του ομίλου, καθώς και για τη μέχρι πρότινος τουλάχιστον συνεισφορά του βασικού μετόχου με νέα κεφάλαια και τον επαγγελματισμό του νέου, υπό τον κ. X. Βατίστα, μάνατζμεντ του ομίλου. Πλην όμως φαίνεται να συναρτούν την περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξή του με ριζικότερα μέτρα αναδιάρθρωσής του και νέα εισφορά του βασικού μετόχου, συμπεριλαμβάνοντας στα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, την πώληση της θυγατρικής Lannet Επικοινωνίες. Ορισμένοι μάλιστα, καθώς οι προβληματισμοί για το μέλλον του ομίλου εντείνονται, διατηρούν αμφιβολίες για την τύχη του εγχειρήματος, παρά τις θετικές εισηγήσεις της εταιρείας συμβούλων Kantor, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν προτιμότερο ο όμιλος να προχωρήσει στην εκποίηση εύρωστων και υγιών νηματουργικών μονάδων του, όπως οι τρεις που βρίσκονται στην Κομοτηνή και οι οποίες θα μπορούσαν, αφού θεωρούνται από τις καλύτερες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο, να σωθούν οριστικά, περνώντας σε νέους ιδιοκτήτες. Αντιθέτως, μάλλον σκοτεινές διαγράφονται, ούτως ή άλλως, οι προοπτικές για τη μονάδα ενδυμασίας Fanco, η οποία επίσης βρίσκεται στην Κομοτηνή.


«Τα χρέη των μονάδων που κλείνουν τα φορτώνονται οι υγιείς που απομένουν, με συνέπεια να γίνονται και αυτές προβληματικές και να κινδυνεύουν να απαξιωθούν» παρατηρεί και ένα πρώην στέλεχος του ομίλου, αποδίδοντας απλώς και μόνο σε «προσωπικό πείσμα και εγωισμό» του κ. Θ. Λαναρά την εκδηλωθείσα πρόθεσή του να εισφέρει νέα κεφάλαια, παράλληλα με την περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση, σε μια απελπισμένη ίσως προσπάθεια διάσωσης του ομίλου στην τρέχουσα μορφή του. Γνώστες όμως των προβληματισμών των τραπεζών εκτιμούν ότι αρκεί να δώσει τη συγκατάθεσή της η Alpha Bank, η οποία εμφανίζεται ως ο πλέον «δύσπιστος» πιστωτής, ώστε να ανοίξει εκ νέου η τραπεζική στρόφιγγα και να παραταθεί η ζωή του ομίλου που αριθμεί περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθώς δεν είχαν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα οι επαφές που είχαν οι κκ. Λαναράς και Βατίστας με τραπεζίτες την περασμένη Πέμπτη, διαμηνύοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο όμιλος βρίσκεται πλέον «σε οριακό σημείο» για την επιβίωσή του, ένας νέος – καθοριστικός ίσως για το μέλλον – γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Παρ’ όλο που τα εμπλεκόμενα μέρη διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους, είναι φανερό ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την αποτροπή της κατάρρευσης του ομίλου.