Μολονότι έχουν παρέλθει τρία και πλέον έτη από τη μεταφορά της κυβέρνησης και τη σχεδόν ταυτόχρονη μετακόμιση των ξένων εθνικών αντιπροσωπειών στο Βερολίνο, αρκετά ακίνητα πρώην πρεσβειών στη Βόννη παραμένουν ακόμη απώλητα, ενώ μερικά βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Τα ακίνητα αυτά αφορούν ένα ευρύ φάσμα κτιρίων, από πολυτελείς βίλες ιστορικής αρχιτεκτονικής ως πολυώροφα νεότερα κτίρια γραφείων.


Ενδιαφερόμενοι για τα εξεζητημένα αυτά ακίνητα υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη πολλοί. Τα περασμένα τρία χρόνια 150 περίπου ακίνητα πρεσβειών και ξένων αντιπροσωπειών άλλαξαν ιδιοκτήτη. Οι αγοραστές προέρχονταν κυρίως από τον χώρο επιχειρηματιών και βιομηχάνων των οικονομικά εύρωστων γειτονικών πόλεων της Κολονίας, του Λεβερκούζεν καθώς και της παραδοσιακά βιομηχανικής περιοχής του Ρουρ.


Οι λόγοι για τη δυσπραγία κατά την πώληση των ακινήτων που απέμειναν είναι πολλοί. Οπως δηλώνουν κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους παραμένουν πεισματικά αμετακίνητοι στην άποψή τους ως προς το ύψος της αξίας τους, η οποία απέχει κατά πολύ από ρεαλιστικές τιμές της αγοράς. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το ακίνητο της πρώην πρεσβείας του Ιράν, το οποίο πριν από τρία περίπου χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 3,32 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα έχει συσσωρευθεί ένας μεγάλος αριθμός απαραίτητων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου, κόστους περίπου 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η αξία του να έχει μειωθεί στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Για τη συγκεκριμένη τιμή υπάρχουν αρκετοί πιθανοί αγοραστές, όμως από την Τεχεράνη δεν έρχεται κανένα θετικό σήμα, αφού κανείς από τον γραφειοκρατικό κρατικό μηχανισμό (πρεσβεία, υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών) της χώρας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη πώλησης στη μειωμένη τιμή.


H δυσχερής κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαίτερη στασιμότητα που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηματομεσιτών, είναι ότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν βιάζονται, και κατά περίπτωση δεν ενδιαφέρονται να πωλήσουν. H στάση τους αυτή διευκολύνθηκε και από το γεγονός ότι για τη μετεγκατάστασή τους στο Βερολίνο δεν χρειάστηκε απαραίτητα να αποκτήσουν κάποιο νέο ακίνητο, αφού προϋπήρχαν οι πρεσβείες στην πρώην ανατολικογερμανική πρωτεύουσα.


Αρκετά ακίνητα των πρώην πρεσβειών έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς μετά την αναχώρηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εμφάνιση ζημιών. Στην πρώην μαροκινή πρεσβεία, για παράδειγμα, ύστερα από διαρροή νερού από το σύστημα θέρμανσης, η οποία είχε απενεργοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες, κατεστράφη το παρκέ του κτιρίου. Παρόμοιες ζημιές μπορούν να μειώσουν την αξία του ακινήτου ως και 20%, ανάλογα με το απαιτούμενο κόστος αποκατάστασης. Στα κτίρια των πρεσβειών της Σομαλίας και του Τόγκο το μέγεθος των ζημιών και φθορών είναι τόσο μεγάλο, ώστε η κατεδάφισή τους να κρίνεται πλέον ως η οικονομικά συμφορότερη λύση.


Επίσης το μέγεθος και η διάταξη των δωματίων αποτρέπουν συχνά σημαντικό αριθμό πιθανών αγοραστών. H κατοικήσιμη επιφάνεια ορισμένων κτιρίων κυμαίνεται μεταξύ 400 και 1.000 τ.μ. Για ακίνητα άνω των 300 τ.μ. είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κτηματαγορά της Βόννης να βρεθεί αγοραστής. Επιπλέον, συχνά είναι αδύνατες οποιεσδήποτε εσωτερικές ή εξωτερικές μετατροπές, αφού τα περισσότερα κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα. Σε άλλες περιπτώσεις οι μετατροπές είναι εξαιρετικά πολυδάπανες. Στην πρώην πρεσβεία του Ισραήλ, για παράδειγμα, είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά για λόγους ασφαλείας ενισχυμένες πλάκες μπετόν, οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου στην αισθητική προβολή του κτιρίου, το δε υπέρογκο κόστος απομάκρυνσής τους αποθαρρύνει τον οιονδήποτε πιθανό ενδιαφερόμενο.


H όλη κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στη δημοτική αρχή, η οποία επιθυμεί να προβάλλει προς τα έξω τη θετική εικόνα μιας πόλης που ξεπέρασε με επιτυχία τη μετάβαση από πρώην πρωτεύουσα σε μια πόλη μοντέρνων υπηρεσιών και τεχνολογιών. Τα περιθώρια δράσης της όμως, πέρα από σχετικές παραινέσεις προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι εντελώς περιορισμένα.


Ο κ. Γιώργος M. Βραζιτούλης είναι αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός, σύμβουλος εκτιμητής ακινήτων στη Βόννη.