ΣΤΙΣ ελάχιστες ίσως εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Γερμανία και στις πέριξ αυτής κεντροευρωπαϊκές χώρες και μπόρεσαν το 2002 να αυξήσουν τον τζίρο και τα κέρδη τους περιλαμβάνεται η βιομηχανία Πελασγίς, που έχει έδρα τη Λάρισα. Η εταιρεία, η οποία παράγει σεντόνια και κουβέρτες, αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της κατά 6,3% σε 12,40 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της κατά 7,2% σε 0,74 εκατ. ευρώ διατηρώντας αμείωτο τον όγκο των πωλήσεων και των εξαγωγών της σε μια περίοδο που άλλες ομοειδείς ανταγωνιστικές εταιρείες απώλεσαν πωλήσεις και μερίδια στις διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.


«Ποντάροντας στην υψηλή ποιότητα, για την περαιτέρω βελτίωση της οποίας επενδύσαμε 600.000 ευρώ, απευθυνθήκαμε με επιτυχία στα μεσαία και υψηλά εισοδηματικά στρώματα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας» εξηγεί ο επικεφαλής της Πελασγίς κ. Χρ. Γρουσόπουλος. Στις παραπάνω αγορές απευθύνεται το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας, από το οποίο το 85% περίπου αφορά σεντόνια και το υπόλοιπο κουβέρτες. «Πολύ μας βοήθησε επίσης» συμπληρώνει ο ίδιος «το γεγονός ότι αποκτήσαμε πιστοποιητικό ποιότητας ESA 8000, που πιστοποιεί ότι η εταιρεία μας είναι κοινωνικά υπεύθυνη απέναντι στο προσωπικό της και σέβεται τα δικαιώματά του». Με το πιστοποιητικό αυτό η Πελασγίς εισήλθε σε καταστήματα που δεν διαθέτουν προϊόντα εταιρειών αμφισβητούμενης κοινωνικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.


Η επιχείρηση απασχολεί 190 άτομα και αισιοδοξεί ότι και το τρέχον έτος θα είναι μια αποδοτική χρονιά, παρά την ένταση της ύφεσης στη γερμανική αγορά.