Σταθερές παρέμειναν οι πωλήσεις της βιομηχανίας πλεκτικής Minerva το 1998 σε σχέση με το 1999, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, υπερβαίνοντας το ύψος των 5,5 δισ. δραχμών. Σταθερά παρέμειναν κατά το εξεταζόμενο διάστημα και τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία το 1997 είχαν διαμορφωθεί στα 571 εκατ. δραχμές.


Οι πωλήσεις στο εξωτερικό το 1998 αυξήθηκαν κατά 28%. Η αύξηση των εξαγωγών αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας στη διάθεση νέων προϊόντων, κυρίως στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Στόχος της διοίκησης της εταιρείας για το 1999 είναι η αύξηση των πωλήσεων στο εσωτερικό της χώρας κατά 15% και η αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό πάνω από 50%.


Η εκτίμηση αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, εδράζεται στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και στην εκμετάλλευση νέων καναλιών πώλησης.


ΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ STET


Με 688.614 συνδρομητές έκλεισε το 1998 η Stet Hellas, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Οπως δήλωσε ο managing director της Stet Hellas κ. G. Cechese, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μια αύξηση της βάσης συνδρομητών της τάξεως του 76% σε σύγκριση με το 1997. Τον Ιούνιο του 1998 η Stet Hellas εισήγαγε τις μετοχές της στα διεθνή χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Αμστερνταμ με αρχική τιμή τα 27 δολάρια. Η μετοχή έφτασε ως και τα 49 δολάρια, ενώ στις 8 Ιανουαρίου 1999 έκλεισε στα 44,12 δολάρια. Τη χρονιά που πέρασε η εταιρεία παρουσίασε νέες προσφορές και οικονομικά πακέτα, όπως την υπηρεσία Corporate Billing και τα πακέτα Weekend και Citylines. Σε ό,τι αφορά στην καρτοκινητή τηλεφωνία, αυτή αντιπροσώπευε στα τέλη του 1998 το 43% της συνολικής συνδρομητικής βάσης της Stet Hellas με 297.464 χρήστες. Η θετική πορεία της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο του 1998 αποδίδεται στη συνεργασία με την εταιρεία «Γερμανός». Ειδικότερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 1998 η Stet Hellas αύξησε τη συνδρομητική βάση της κατά 108.212 συνδρομητές, εκ των οποίων οι 57.751 προστέθηκαν τον μήνα Δεκέμβριο. Εβδομήντα επωνυμίες σε ένα μαγαζί Το πρώτο Factory Outlet με τιμές εργοστασίου άρχισε ήδη να λειτουργεί και στην Αθήνα


Ενα μήνα λειτουργίας συμπλήρωσε πρόσφατα το πρώτο Factory Outlet στην οδό Πειραιώς. Τα Outlet, θεσμός διαδεδομένος στην Αμερική, είναι μεγάλα πολυκαταστήματα, όπου κάποιος μπορεί να βρει όλες τις γνωστές επωνυμίες στα είδη στα οποία το κατάστημα ειδικεύεται, συγκεντρωμένες σε έναν ενιαίο χώρο, κυρίως όμως με τιμές εργοστασίου, σαφώς μικρότερες από εκείνες των υπολοίπων καταστημάτων της αγοράς.


Οπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ελμέκ Ινο Φάις, η οποία εκμεταλλεύεται το Factory, ο κ. Αντ. Δαρμής, στο κατάστημα έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 70 εταιρείες ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα είδη τους με χαμηλότερες τιμές, κυρίως γιατί είναι εταιρείες που εισάγουν τα είδη ή τα κατασκευάζουν στην Ελλάδα με ειδική άδεια από τον οίκο του εξωτερικού (under license). Το Factory Outlet λειτουργεί στο ακίνητο της κλωστοϋφαντουργίας Γαβριήλ, το οποίο εξαγοράστηκε από την Ελμέκ Ινο Φάις στην οδό Πειραιώς 76. Ο χώρος, στεγασμένης επιφάνειας 11.000 τ.μ., σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διατηρηθούν τα διατηρητέα στοιχεία του ακινήτου. Η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 2 δισ. δρχ. Στο Factory, εκτός από τις 70 και πλέον φίρμες που διαθέτουν περίπτερο (π.χ. Nike, Replay, Chevignon, Morgan, The Martin’s, Levi’s, Guess κτλ.) λειτουργούν υποκατάστημα της XiosBank, Everest, παιδότοπος και σύντομα θα λειτουργήσει κατάστημα της Virgin Megastores.


Σύμφωνα με τον κ. Δαρμή, το Factory Outlet δεν είναι το πρώτο πολυκατάστημα στην Αθήνα, είναι όμως το πρώτο που εγκαταστάθηκε εκτός των κεντρικών παραδοσιακών αγορών με στόχο να συγκεντρώσει πελάτες από μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός Αττικής.


Σύμφωνα με τον κ. Δαρμή, είναι πολύ πιθανό και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς να προχωρήσουν στην ίδρυση Outlet, όπου οι εισαγωγείς θα μπορούν να ελέγχουν τη διάθεση των προϊόντων τους, προσφέροντας τα είδη με χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν θα παρεμβάλλεται το λιανεμπορικό κέρδος.


ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΗΡΕΑ


Στην εξαγορά του 40,5% της εταιρείας Σαράντης ΑΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των γλυκών κουταλιού, προχώρησε η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας. Η Σαράντης ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται περίπου 30 χρόνια στην αγορά των γλυκών κουταλιού, θεωρείται leader στον κλάδο της, έχει έδρα στη Χίο και πραγματοποιεί πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Αυστραλία, Κύπρος).


Στόχος της εταιρείας Σαράντης είναι η επέκταση στον κλάδο των ζαχαρωδών προϊόντων και για αυτό τον λόγο θα προχωρήσει εντός του 1999 στην κατασκευή νέας μονάδας στη Χίο, προϋπολογισμού 1 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση έχει υπαχθεί σε αναπτυξιακό νόμο. Το 1998 ο κύκλος εργασιών της εταιρείαςς διαμορφώθηκε στο 1,3 δισ. δρχ. και τα καθαρά κέρδη στα 110 εκατ. δρχ.


ΤΙ ΕΚΡΥΒΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ


ΤΟΝ γρίφο των υψηλών συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της εταιρείας επενδύσεων Interinvest έλυσε η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσω του Χρηματιστηρίου η εταιρεία Velvet Ventures απέκτησε το 18% της Interinvest. Το παραπάνω ποσοστό προήλθε από τη μείωση των συμμετοχών των ομίλων των εταιρειών Κορασίδη και Μυτιληναίου. Στους άμεσους στόχους του νέου επενδυτή είναι η ενίσχυση της θέσης του στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου. Βασικός μέτοχος της Interinvest παραμένει η Κύκλος ΑΧΕ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα αποφασιστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα προταθεί η αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος για τη χρήση του 1998 σε σχέση με το 1997, όταν η εταιρεία είχε διανείμει μέρισμα 100 δρχ. ανά μετοχή.


ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ


Τη διανομή μερίσματος 600 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση του 1998 θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 1997 που ήταν 292 δρχ. ανά μετοχή προσαρμοσμένο, η δε μερισματική απόδοση φθάνει το 15,3% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής στις 31/12/98. Η Sanyo σε μεγάλο ενεργειακό έργο Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της


Τη συμμετοχή της Sanyo σε μεγάλο ενεργειακό έργο στην Ουκρανία ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας στη γενική συνέλευση των μετόχων επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή. Ειδικότερα, η ουκρανική εταιρεία C.C. Plast, στην οποία η Sanyo συμμετέχει με ποσοστό 26%, απέκτησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης 1.000 πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου με βεβαιωμένα κοιτάσματα σε όλη την Ουκρανία, οι οποίες για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους βρίσκονταν «εν υπνώσει» ή σε κατάσταση ελαχιστοποιημένης παραγωγής. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της C.C. Plast κ. Ιβάν Ζεζέκαλο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ίδρυση project company με δική της συμμετοχή, την ανεξάρτητη συμμετοχή της Sanyo και τη συμμετοχή στρατηγικών συνεταίρων τους οποίους δεν ανακοίνωσε λόγω διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Sanyo κ. Στ. Παπαγεωργίου, τα ετήσια κέρδη της εταιρείας που θα εκμεταλλεύεται τις πηγές εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε πρώτη φάση περίπου στα 20 εκατ. δολάρια.


Για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της Sanyo στο παραπάνω project η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία θα ξεπερνά τα 10 δισ. δρχ. Το προϊόν της αύξησης θα αξιοποιηθεί επίσης για την ανάπτυξη των θυγατρικών Sanyocom και Club Electric.


Θα προηγηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διανομή δωρεάν μετοχών με αναλογία μία νέα για καθεμία παλαιά. Δωρεάν μετοχές θα εκδοθούν και από την απορρόφηση της εταιρείας Ραδέλπα από τη Sanyo (σχετική έγκριση δόθηκε από τη συνέλευση), η οποία θα ενισχύσει την καθαρή θέση της εισηγμένης εταιρείας περίπου κατά 3 δισ. δρχ. Το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων στην αύξηση με καταβολή μετρητών ορίστηκε σε τρεις νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές.


ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ


Ο κ. Δ. Ρούσσος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Μπισκότων μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Αν. Καλύβας. Ο κ. Ρούσσος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα και γενικού διευθυντή, ήταν ως σήμερα στέλεχος του ομίλου «Κάππα Φιλίππου», με πολυετή πείρα στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο πρόεδρος κ. Φιλίππου ευχαρίστησε τον κ. Αν. Καλύβα για την ως σήμερα εποικοδομητική συνεργασία τους και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΕΕΜ να συνεχίσουν το έργο τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Είναι γεγονός πάντως ότι η παραίτηση του κ. Καλύβα προκάλεσε αίσθηση τόσο μέσα στον όμιλο όσο και στους ανταγωνιστές καθώς ο κ. Καλύβας μέσα από την πολυετή προσφορά του είχε συνδέσει το όνομά του με την εταιρεία. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ


Η ΕΓΝΑΤΙΑ Χρηματιστηριακή μαζί με την Paribas οργάνωσε την έκδοση 2.000.000 call warrants σε καλάθι ελληνικών τραπεζών με εκδότη την Paribas Capital Markets Group Limited.


(Πρόκειται με απλά λόγια για αξίες που αντιπροσωπεύουν ένα σύνολο μετοχών οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα και οι αυξομειώσεις τους καθορίζουν και την τελική τιμή τους.) Τα warrants διατίθενται στην Ελλάδα με ιδιωτική τοποθέτηση από την Εγνατία ΑΧΕ, η οποία έχει αναλάβει και τον ρόλο του διαχειριστή διάθεσης.


Το warrant είναι ετήσιας διάρκειας και δεδομένου ότι είναι αμερικανικού τύπου δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή να το εξασκήσει όποτε θελήσει και να εισπράξει τη θετική διαφορά μεταξύ της τρέχουσας αξίας και της αρχικής αξίας του καλαθιού, η οποία έχει οριστεί σε 10.000 δρχ. Το καλάθι των μετοχών έχει την παρακάτω σύνθεση: Εθνική 25%, Πίστεως 20%, Εμπορική 15%, Εργασίας 15%, Πειραιώς 10%, Μακεδονίας – Θράκης 7,5% και Ιονική 7,5%. Η ελάχιστη μονάδα διαπραγμάτευσης και εξάσκησης είναι τα 1.000 warrants. Τα warrants είναι διαπραγματεύσιμα καθημερινά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑΑ και οι καθαρές τιμές αγοράς και πώλησης θα εμφανίζονται σε οθόνη του Reuters. Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ



Ο καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κ. Νίκολας Νεγκροπόντε, ο οποίος ίδρυσε και διευθύνει το ερευνητικό κέντρο ανάπτυξης πολυμέσων, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ομίλου Ιντρακόμ. Υπενθυμίζεται ότι η Ιντρακόμ υπέγραψε στις 23 Δεκεμβρίου τριετή συμφωνία συνεργασίας με το Media Laboratory του ΜΙΤ. Ο κ. Νεγκροπόντε βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ως κύριος ομιλητής στο πλαίσιο σεμιναρίων της έκθεσης Αμερικανική Υψηλή Τεχνολογία (AMTECH). Στη φωτογραφία ο κ. Νεγκροπόντε (έβδομος από αριστερά) με τον πρόεδρο της Ιντρακόμ κ. Σ. Κόκκαλη (αριστερά του) και στελέχη της εταιρείας.