Για «κατάχρηση εξουσίας» κατηγορεί η Airbnb τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, η οποία με διάταγμα υποχρεώνει τη δημοφιλή ιντερνετική πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων να της κοινοποιεί ονομαστικό κατάλογο με τις μηνιαίες μισθώσεις που πραγματοποίησε στην αμερικανική μεγαλούπολη. Πρόκειται για μια αναπάντεχη αντεπίθεση του Airbnb, το οποίο έχει αναστατώσει την ξενοδοχειακή αγορά πολλών μεγαλουπόλεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγορεύει την ενοικίαση ενός καταλύματος για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών, εκτός κι αν ο ενοικιάζων το ακίνητό του είναι παρών και το μοιράζεται με τον ενοικιαστή. Με το διάταγμα η δημαρχία της πόλης διευκολύνεται στη σύνταξη των καταλόγων των πελατών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τους οποίους καταθέτει στην Πολιτεία. Αλλά το Airbnb κατηγορεί τον Δήμο ότι «παίζει το παιχνίδι του ξενοδοχειακού λόμπι» εκτιμώντας ότι το επίμαχο διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα επειδή αποκαλύπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συνεργατών του και των πελατών τους.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρύξει παράνομο το διάταγμα του Δήμου που πρόκειται να εφαρμοστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2019. «Είναι ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που παραβιάζει την ιδιωτικότητα δεκάδων χιλιάδων νεοϋορκέζων δημοτών που διαθέτουν τα σπίτια τους για φιλοξενία» υποστηρίζει το Airbnb.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Νέας Υόρκης Κρίστιαν Κλόσνερ ξεκαθάρισε ότι «η πόλη θα υπερασπιστεί την απόφασή της που θα της εξασφαλίσει τις κρίσιμες εκείνες πληροφορίες που χρειάζεται για να διαφυλάξει το οικιστικό της σύστημα και να εγγυηθεί για την ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της».
Αναπάντεχοι ανταγωνιστές
Μια δημοτική σύμβουλος της πόλης της Νέας Υόρκης μιλώντας στη γαλλική «Figaro» απέρριψε τους ισχυρισμούς της Airbnb σημειώνοντας ότι περισσότερες από το ένα τέταρτο του συνόλου των αγγελιών της πλατφόρμας αφορούσαν επαγγελματίες και ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγγελιών αφορούσαν ακίνητα που νοικιάζονταν ολόκληρα, δίχως δηλαδή να διαμένει και ο ιδιοκτήτης σε αυτά. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που «απέχει παρασάγγας από την ιδέα της συμμετοχικής οικονομίας, που υποτίθεται ότι βοηθά τα λιγότερο ευκατάστατα νοικοκυριά να συμπληρώνουν το εισόδημά τους στο τέλος του μήνα» είπε χαρακτηριστικά η σύμβουλος. Η νεοϋορκέζικη μάχη της Airbnb αποτυπώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάμπολλες μεγαλουπόλεις, που κατηγορούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα ότι οξύνει την κρίση της στέγης ωθώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα νοικιάζουν σε περιστασιακούς επισκέπτες και όχι σε μόνιμους κατοίκους. Πέραν της κρίσης της στέγης, η Airbnb έχει δημιουργήσει ένα φορολογικό κενό που οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ρυθμίσουν, ενώ έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους ξενοδόχους που απέκτησαν ξαφνικά νέους, πανίσχυρους ανταγωνιστές.

HeliosPlus