Η Fitch όπως ήταν αναμενόμενο αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από «Β» σε «ΒB-» διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook) και ίσως ήταν η μόνη καλή είδηση της εβδομάδος αφού τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, με την απόδοση του δεκαετούς να φθάνει το 4,24%.
Η αναταραχή στις αγορές συνεχίζεται και η τάση των επενδυτών για αποφυγή ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου πλήττει αδύναμα assets όπως τα ελληνικά ομόλογα.
Στην αρχή ήταν ο εμπορικός πόλεμος και ακολούθησε η κατάθεση του προϋπολογισμού από την Ιταλία, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν μηνύματα αμφισβήτησης. Οι πιέσεις εντάθηκαν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρωσία και Toυρκία. Η τουρκική λίρα καταρρέει αφού υποχωρεί 30% από την αρχή του έτους και η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το… 20%. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως οι συνθήκες διεθνώς σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο είναι ευμετάβλητες, απρόβλεπτες και επηρεάζουν αρνητικά ανοχύρωτες οικονομίες όπως η ελληνική.
Το τέλος του ελληνικού προγράμματος και η επικείμενη έξοδος στις αγορές αντίθετα από τις προβλέψεις δεν «εξιτάρουν» τους επενδυτές. Απεναντίας δημιουργούν επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα και αυξάνουν την καχυποψία των αγορών για το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να «επιβιώσει» έξω από την προστατευτική ομπρέλα των δανειστών. Ηδη ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος έχει ανατραπεί και το εγχείρημα για έξοδο τον Σεπτέμβριο απομακρύνεται.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν επηρεάσει και το Χρηματιστήριο, το οποίο μόλις και μετά βίας πραγματοποιεί καθαρούς τζίρους έως 15 εκατ. ευρώ. Μοναδική εξαίρεση τα πακέτα του ΟΤΕ που σε δύο μέρες έκανε συναλλαγές αξίας 80 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον δεν καταγράφονται επιθετικές ρευστοποιήσεις από ξένους επενδυτές σε blue chips.
H Fitch στην έκθεσή της για την αναβάθμιση της Ελλάδας σημειώνει πως η Ελλάδα ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα και τώρα θα πρέπει οι πολιτικές να στραφούν προς την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αποκωδικοποιήσουν από τη Δευτέρα οι επενδυτές την αξιολόγηση αυτή, αν και το τέλος του waiver από την ΕΚΤ που ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις αναβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων. Το επόμενο «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους είναι στις 21 Σεπτεμβρίου με την αξιολόγηση της Moodyς.

Αύξηση μεγεθών

Αύξηση εσόδων κατά 6,4% στα 3,23 δισ. ευρώ κατέγραψε η Coca-Cola HBC το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 13,2% στα 216,9 εκατ. ευρώ. Ο ζεστός καιρός και το Παγκόσμιο Κύπελλο έδωσαν ώθηση στα μεγέθη. Ανοδος της ζήτησης και στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ