Από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου θα μπορούν οι γονείς- κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές, να κάνουν τις δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, είτε από το σπίτι τους, είτε στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και να επιλέξουν την τάξη, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «αποτελούν μέρος της προσπάθειας για καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εκπαίδευση, για τον αποφασιστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στα σχολεία».

«Τα επόμενα βήματα» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, «σε συνδυασμό με την απόδοση του μοναδικού, για κάθε μαθητή/-τρια, Αριθμού Μητρώου, θα απαλλάξουν τα σχολεία από τις καρτέλες, τα δικαιολογητικά για εγγραφή, τις αναγνωρίσεις γνησιότητας τίτλων, την ατελείωτη αλληλογραφία με υπηρεσίες και οργανισμούς, τις ταχυδρομικές ειδοποιήσεις Γονέων και Κηδεμόνων για απουσίες και πολλές άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ταλαιπωρούν χρόνια τώρα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Για τις μεμονωμένες πρόσφατες διαμαρτυρίες δίνονται από το υπουργείο οι εξής διευκρινίσεις:

-Καμία εγκύκλιος δεν υποκαθιστά Υπουργικές Αποφάσεις. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί νέα ΥΑ εγγραφών-μετεγγραφών, η οποία θα αντικαταστήσει την υπ΄ αριθμ. 133381/Δ4 / 12-08-2016 (Φ.Ε.Κ. 2627/τ. Β΄/24-08-2016) ΥΑ.

-Η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης αποτελεί διαδικασία με την οποία η επαγγελματική εκπαίδευση επιφορτίζεται με το έργο της έναρξης μιας προσπάθειας του υπουργείου να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές και οι οικογένειές τους έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

-Η ηλεκτρονική υπηρεσία του taxisnet αποτελεί ένα εγκεκριμένο ολοκληρωμένο σύστημα που εδώ και χρόνια εξυπηρετεί και διευκολύνει τον πολίτη στη σχέση του με υπηρεσίες του Δημοσίου (Εφορίες, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΑΣΕΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κα). Πρόκειται για ένα κοινά αποδεκτό σύστημα, γιατί επιτελεί τη λειτουργία του με αξιοπιστία και ασφάλεια.