από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβάσεις περί αποβλήτων

Παραπέμπεται για τον ΧΥΤΑ στον βιότοπο της Caretta caretta στη Ζάκυνθο
Στο εδώλιο η Ελλάδα για παραβάσεις περί αποβλήτων
Η χωματερή στα Σεκάνια Ζακύνθου προσελκύει τους γλάρους οι οποίοι κυνηγούν τα νεογέννητα χελωνάκια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) παραπέμπει και πάλι την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε προστατευόμενη περιοχή της Ζακύνθου.

Η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων και, σύμφωνα με την Επιτροπή, συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για την ωοτοκία των χελωνών Caretta caretta.

Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

«Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Ποτότσνικ. Και συμπλήρωσε: «Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στην ιστορία ως μια γενιά που κατέστρεψε το περιβάλλον, και όχι ως μια γενιά που διατήρησε το περιβάλλον για τα παιδιά μας;».

Η χωματερή βρίσκεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία της καρέτα, ενός είδους προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο κατατάσσεται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής χρονολογούνται από το 2009. Τον Ιανουάριο του 2012 εστάλη στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη με την οποία τους ζητήθηκε να αναλάβουν επείγουσα δράση. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από τις ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Εκτός του ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία η χωματερή προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον εξαιτίας διαρροών αλλά και διότι προσελκύει γλάρους οι οποίοι κυνηγούν τα νεογέννητα χελωνάκια.

Αν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες καθώς ακόμη δεν έχει επιλεγεί η θέση για την εγκατάσταση ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής.

Επιπλέον, η άδεια για τους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής στο νησί ανανεώθηκε πρόσφατα κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, και τα σχέδια για την προτεινόμενη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία τα απόβλητα θα αποστέλλονται σε κινητές μονάδες και όχι στην υφιστάμενη χωματερή, έχουν εγκαταλειφθεί.Περιβάλλον περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συλλήψεις για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων στον Βοτανικό 
 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΟΧΙ, ΟΧΙ.... | 03/11/2012 22:07
    ... Οι Ζακυνθινοί δεν φταίνε σε τίποτα. Λόγω πολλών στραβών στο νησί δεν αντιλήφτηκαν την ύπαρξη του ΧΥΤΑ. Οσο για τους γλάρους, αυτοί έρχονται χωρίς φόβο πλέον. Με τόσους τυφλούς αισθάνονται σε...ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    ΚΩΣΤΑΣ
    απάντηση40