βιβλίο
Βραβεία Public

Συνεχίζεται ο καθιερωμένος βιβλιοφιλικός θεσμός Βραβεία Βιβλίου Public, στον οποίο κάθε αναγνώστης μπορεί να ψηφίσει τα αγαπημένα βιβλία του στο www.publicbookawards.gr. Στη δεύτερη φάση του θεσμού (21 Απριλίου – 21 Μαΐου) το κοινό θα ψηφίσει ανάμεσα στα 10 δημοφιλέστερα βιβλία, όπως αυτά θα έχουν προκύψει από τις ψήφους του κοινού σε κάθε κατηγορία, ώστε να αναδείξει τους νικητές του 2018. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου στο θέατρο Παλλάς. Εφέτος λαμβάνουν μέρος 160 εκδότες, 2.500 τίτλοι βιβλίων και 1.800 συγγραφείς.

Γιορτή της πορτογαλικής γλώσσας στην Αθήνα

Οι πρεσβείες της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας στην Ελλάδα γιορτάζουν, για τρίτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Marcilio França Castro και Ana Margarida de Carvalho. Στις 8 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.

Ζάκυνθος και Καρρέρ

Την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 19.30, παρουσιάζονται στην Αίθουσα «Τέχνης και Λόγου» (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) τα βιβλία του Διονύση Ν. Μουσμούτη «Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 19ο αιώνα» και «Παύλος Καρρέρ, η «σκοτεινή» περίοδος» που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πλέσσα.

συναυλια
Ο Καβάκος με την ΚΟΑ

Ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, BWV1052 του Μπαχ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ. 4 σε μι ύφεση μείζονα του Μπρούκνερ, επονομαζόμενη «Ρομαντική». Στις 11/5 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Στις 20.30.

Χατζιδάκις στη Λυρική

Τα έργα «15 εσπερινοί» και «Μυθολογία» του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 10, 16, 18 και 19/5 σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζιδάκι. Οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου Μάνου Χατζιδάκι.

θεατρο
Δημητριάδης από τον Σαμαρά

Τον «Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη ανεβάζει ο Θάνος Σαμαράς για την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία. Ο ίδιος υπογράφει την κίνηση, τον σχεδιασμό του σκηνικού, τα κοστούμια και τον ήχο. Ερμηνεία: Ελλη Τρίγγου. Δραματουργία: Ερι Κύργια. Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης. Στο ξενοδοχείο «Μπάγκειον» (πλατεία Ομονοίας 18). Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21.15.

«Η κυρά της θάλασσας»

Σε ελεύθερη μεταφορά του έργου του Ιψεν, η ομάδα Elephas Τiliensis παρουσιάζει την «Κυρά της θάλασσας» στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν: Βίκυ Κατσίκα, Αρης Μπαλής κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Παρασκευή και Σάββατο 21.15 και Κυριακή 19.00.

Τζαζ Σαίξπηρ…

Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Θανάση Σαράντου. Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Θανάσης Σαράντος κ.ά. Παραστάσεις: Παρασκευή και Κυριακή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00.

εκδηλωση
Για τον Πέτρο Θέμελη

«Το πρόσωπο και το έργο – Πέτρος Θέμελης» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη), στο πλαίσιο της σειράς «Το πρόσωπο και το έργο». Συνομιλητές του έλληνα αρχαιολόγου θα είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, η νομικός με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ Ελισάβετ Χατζηνικολάου και η ιστορικός και πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Κατιάννα Μίχα. Την Πέμπτη στις 18.30 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη 1).

εκθεση
Για του Φιλοπάππου

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου «Flora Filopappou: Ενα ταξίδι από την Πόλη των Βράχων στον κήπο», στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου) την Τετάρτη στις 20.00. Διάρκεια ως τις 28 Ιουλίου. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10.00-18.00 και Σάββατο 11.00-17.00.

κινηματογραφος
Αφιερώματα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Οι ταινίες «Albert Nobbs» (2011), «Το κορίτσι από τη Δανία» (2015) και «Transamerica» (2005) του Ντάνκαν Τάκερ συνθέτουν το αφιέρωμα «Η άγνωστη ήπειρος της ταυτότητας φύλου» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από την Κυριακή 6 ως την Τρίτη 8 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Συμμετέχοντας στο #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival (Τετάρτη 9 Μαΐου ως και Κυριακή 13 Μαΐου) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτείνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ατίθασες καρδιές» το οποίο τις ίδιες ημέρες θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες της Αποθήκης 1.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ