To 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάραςτου κιθαριστικού ντουέτου Λίζα ΖώηΕυάγγελος Ασημακόπουλος, ανοίγει τις πύλες του στις 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου 2018. Το Φεστιβάλ Κιθάρας που εγκαινίασαν πριν 27 χρόνια οι δυο σπουδαίοι κιθαριστές, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα.

Είναι ένας καταξιωμένος θεσμός που από την πρώτη κιόλας χρονιά είχε ως στόχο την κατάρτιση, την ενθάρρυνση και την επιμόρφωση των ενδιαφερομένων σπουδαστών, ενώ πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στα κιθαριστικά δρώμενα του τόπου μας ως πηγή έμπνευσης, ενημέρωσης, προβληματισμού και γνώσης.Αυτοσυντηρούμενο οικονομικά το τετραήμερο φεστιβάλ, στηρίχτηκε κυρίως στη συμμετοχή επώνυμων προσκαλεσμένων, που δίνοντας το παρόν αφιλοκερδώς, προσέφεραν μέσα από διδασκαλίες, διαλέξεις και ρεσιτάλ, τις πολύτιμες εμπειρίες τους σε νέους, τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδαστές κιθάρας, που συνέρρεαν όλα αυτά τα χρόνια από κάθε γωνιά της χώρας.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και πάλι φέτος στην πανέμορφη αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, ενώ οι διδασκαλίες θα γίνουν στις άνετες αίθουσες του Ωδείου.Το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι διεθνούς φήμης κιθαριστές Oscar Ghiglia, Marcin Dylla και Έλενα Παπανδρέου, οι οποίοι θα διδάξουν σε Master-Classe.Ρεσιτάλ θα δώσουν ο Marcin Dylla, η Έλενα Παπανδρέου, ο Χρόνης Κουτσουμπίδης και ο Βασίλης Κανελλόπουλος.Τέλος, διαλέξεις θα δώσουν ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος και ο μουσικολόγος Τάσος Κολυδάς (πληροφορίες στην Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών, τηλ. 2610 277740). https://www.youtube.com/watch?v=9UITNIlOZM4

MarcinDylla

Ο Πολωνός βιρτουόζος MarcinDylla θεωρείται στις μέρες μας ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο της κιθάρας. Γεννημένος στο Χόρσοβ της Πολωνίας το 1976, ο MarcinDylla πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της γενέτειράς του και συνέχισε στη μουσική Ακαδημία του Κάτοβιτς με την AdiWandaPalacz για να ολοκληρώσει αργότερα τις σπουδές του στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ολλανδία με τους Oscar Ghiglia, Sonja Prunnbauerκαι Carlo Marchione αντίστοιχα. Ο Marcin Dylla που χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Washington Post ως “ο πλέον ταλαντούχος κιθαριστής του πλανήτη”, έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας 19 Πρώτα Βραβεία με αποκορύφωμα αυτόν του GFA στο Λος Άντζελες το 2007, ένα βραβείο που του έδωσε την ευκαιρία την επόμενη χρονιά να εμφανιστεί σε περισσότερα από 50 ρεσιτάλ στις ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, να ηχογραφήσει CD και DVD με γνωστές εταιρείες και να υπογράψει συμβόλαια για εκτεταμένες περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Oscar Ghiglia

Ο Ιταλός Oscar Ghiglia έκανε έντονη την παρουσία του στα παγκόσμια κιθαριστικά δρώμενα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ως ένας από τους επιφανέστερους μαθητές τού AndresSegovia στην Ακαδημία Κιτζιάνα της Σιένα, ο Ghiglia υπήρξε από το 1976 ο διάδοχός του, κληρονομώντας την έδρα όπου δίδαξε ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης, μια πασίγνωστη μουσική τάξη, μέσα στην οποία για περισσότερο από μισόν αιώνα γαλουχήθηκε μια πληθώρα ταλαντούχων κιθαριστών οι οποίοι διαμόρφωσαν την τεχνική, την ερμηνεία και το μουσικό τους αισθητήριο. Ο Όσκαρ Γκίλια γεννήθηκε το 1938 στο Λιβόρνο από καλλιτεχνική οικογένεια και σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Santa Cecilia της Ρώμης. Με τις συνεχείς περιοδείες, τους δίσκους γνωστών εταιρειών και τα Κοντσέρτα με ορχήστρες, σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε παντού ενώ οι συναυλίες που έδωσε δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς όπως οι Victoria de LosAngeles, JeanPierreRampal, Salvatore Accardo, Yuri Bashmet, Pinchas Zuckerman, Laszlo Varga, Juilliard String Quartet κ.α., εξακόντισαν στα ύψη το όνομά του. Τον Όσκαρ Γκίλια, τίμησαν κατά καιρούς διάφορα πνευματικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Hartford που τον έχρησε επίτιμο διδάκτορα, το MannesSchool της Νέας Υόρκης που ονόμασε το φεστιβάλ του 2008 με την ευκαιρία των εβδομηκοστών του γενεθλίων ως “THE GHIGLIA LEGACY”, ενώ ανάλογος εορτασμός θα γίνει στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν το καλοκαίρι του 2018 για τα ογδόντα του χρόνια.

Έλενα Παπανδρέου

Η Έλενα Παπανδρέου, «μια ποιήτρια της κιθάρας», σύμφωνα με την έγκυρη Washington Post, θεωρείται σήμερα μια από τις αυθεντικότερες παρουσίες στον κόσμο της κιθάρας. Με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς -μεταξύ των οποίων του GFA- με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ και με αξιομνημόνευτα CD από γνωστές δισκογραφικές εταιρείες, η Έλενα Παπανδρέου έχει στην ωριμότητά της αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια τον θαυμασμό και την εκτίμηση κοινού και κριτικών όπου κι αν εμφανίζεται. Oι αλλεπάλληλες επιτυχίες της σε αίθουσες συναυλιών, τα Κοντσέρτα με συμφωνικές ορχήστρες και οι συμμετοχές της σε Σεμινάρια και MasterClasses, σε συνδυασμό με τις συνεργασίες της με επώνυμους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι A. Diaz, O. Ghiglia, R. Dyens, Λ. Καβάκος και L. Gorokhov, έχουν προσδώσει στο όνομά της ένα αναμφισβήτητο κύρος αποτέλεσμα του οποίου είναι και οι αφιερώσεις έργων στην ίδια από Έλληνες και ξένους συνθέτες. Γεννημένη στην Αθήνα το 1966, η Έλενα Παπανδρέου σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, τον Oscar Ghiglia και τον Gordon Crosskey, διαγράφοντας από νωρίς μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία, η οποία της απέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια δίκαιη αναγνώριση αλλά και μια αναμενόμενη καταξίωση τόσο από τους κύκλους της κιθάρας όσο και από τους μουσικοκριτικούς του εξωτερικού στις 40 περίπου χώρες που έχει επισκεφτεί. Στις μέρες μας και παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες η Έλενα Παπανδρέου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στο οποίο διδάσκει από το 2005.