από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

Αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα

Τι υποστηρίζει το υπουργείο
Αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τα πνευματικά δικαιώματα. Φορείς πολιτισμού καταγγέλλουν προσπάθεια «κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα είναι «πολιτική επιλογή για την προστασία της πνευματικής δημιουργίας».

Με τροπολογία του νόμου 2121/1993 που υπάρχει στο νομοσχέδιο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις» καταργείται ουσιαστικά η ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται για κάθε ιδιωτική αντιγραφή έργου.

Μεταξύ άλλων, η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της:

«Με απορία και απόγνωση διαπιστώνουμε άλλη μια ενέργεια της κυβέρνησης για την αποδόμηση της προστασίας ή της ενίσχυσης της Τέχνης στη χώρα μας. Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, μια Ευρωπαϊκή πρακτική που εξασφάλιζε σταθερό πόρο χρηματοδότησης της Ελληνικής ταινίας, τώρα ανοίγει και το δρόμο για την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

» Με το νομοσχέδιο "Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», επιχειρεί να καταργήσει και την ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται στο νόμο 2121/1993 άρθρο 18 παρ. 3.

» Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι θα είναι σύμφωνοι με τις καταργήσεις αυτές: γιατί να πληρώνουμε κάποιους για να βλέπουμε τις ταινίες τους; Δυστυχώς σε αυτή τη λογική δεν έχουμε απάντηση. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί με την λογική αυτή. Είναι λυπηρό, σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος συνεχίζει την πορεία της διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής, στη χώρα του να περιφρονούνται οι δημιουργοί του.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία αφορά όλους τους δημιουργούς καλλιτεχνικών έργων.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι «δεν κωλυσιεργεί σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, στην τελική μορφή του, κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έγινε η απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία από την Κεντρική Επιτροπή Νομοτεχνικής Επεξεργασίας καθώς και οι σχετικές διορθώσεις, και έχει προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί η τελική έκθεση».
 
Το υπουργείο σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες «μετά την επιστροφή στην Γενική Γραμματεία, θα συλλεχθούν οι υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση».

Σύμφωνα με το υπουργείο «η είσπραξη από τους χρήστες των αμοιβών για τα δικαιώματα, συνεχίζεται καθώς έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων».

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «με τον ορισμό Προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, παρέχονται τα εχέγγυα για τη δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων» και προσθέτει ότι η «Προσωρινή Επίτροπος εργάζεται με σκοπό να εξασφαλίσει άμεσα την είσπραξη και τη διανομή στους δικαιούχους των δικαιωμάτων του εξαμήνου.»

«Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πνευματικά δικαιώματα: Συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο  
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο φόρος στα Α4 για τα πνευματικά δικαιώματα | 18/06/2017 22:05
  Οταν κάποιος αγοράζει Α4 χαρτιά σε πακέτο πληρώνει ένα ποσό για τα πνευματικά δικαιώματα ακόμα κι αν το χρησιμοποιήσει για να τυπώνει φυλλάδια οδηγιών, κείμενα που δημιουργεί και γενικά υλικό που δεν καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. Αρα όλοι πληρώνουμε έμμεσα ή άμεσα τους δημιουργούς ακόμα κι αν δε χρησιμοποιούμε τα προϊόντα τους. Αρα η κατάργηση που προτείνει το υπουργείο είναι δίκαιη.
  Cynical
  απάντηση10
   
   
  Παραιτηθείτε απατεώνες! | 18/06/2017 21:09
  Παραιτηθείτε απατεώνες!
  Παραιτηθείτε απατεώνες!
  απάντηση11
   
   
  Οι παραγωγοί επωφελούνται από το χαράτσι | 18/06/2017 20:18
  που επιβάλλεται σε όλα τα εισιτήρια κινηματογράφου (ένας από τους φόρους υπέρ τρίτων που όλο καταργούνται - ένα από τα καλά μέτρα του μνημονίου που καμιά κυβέρνηση δε θέλει να περάσει) αλλά και από τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις που δίνονται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αρα για τις ελληνικές ταινίες που κατεβάζονται από το διαδίκτυο, τα πνευματικά δικαιώματα έχουν πληρωθεί πάρα πολλές φορές.
  Cynical
  απάντηση21
   
-