Πρώτη φορά υποψήφια στα Independent Spirit Awards, έναν θεσμό που βραβεύει σημαντικές ανεξάρτητες αμερικανικές ταινίες και ξενόγλωσσες παραγωγές, βρίσκεται φέτος η Ελλάδα: το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη ανακοινώθηκε μέσα στην τελική πεντάδα, απ’ όπου θα ανακηρυχθεί και ο νικητής στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2017.
Ο θεσμός των Independent Spirit Awards ξεκίνησε το 1984 και σκοπός του ήταν να αναδεικνύει και να βραβεύει ανεξάρτητους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο. Το Chevalier της Τσαγγάρη –που υποβλήθηκε επίσημα από την Ελλάδα ως η ελληνική επιλογή για τα βραβεία Όσκαρ του 2017- βρήκε την θέση του στην κατηγορία για το Best International Film των Independent Spirit Awards δίπλα στο «Aquarius» του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλο από την Βραζιλία, τα «Χρυσά Χρόνια» του Aρνό Ντεπλεσέν από την Γαλλία, το «Toni Erdmann» της Mάρεν Aντε από την Γερμανία και το «Στη σκιά του φόβου» του Μπαμπάκ Ανβαρί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Γραμμένο από την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου το «Chevalier» είναι μια σάτιρα για τον ανδρικό ανταγωνισμό, και με ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο καστ :Μάκης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Μουρίκης, Πάνος Κορώνης, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Σάκης Ρουβάς. Η ταινία μέχρι στιγμής έχει τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας του 59ου London BFI Film Festival, με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας (για το σύνολο του καστ) και την Ειδική μνεία του 21ου φεστιβάλ του Σεράγεβο, το βραβείο σεναρίου ΙΡΙΣ της 7η απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου, το βραβείο κοινού του 56ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 69ο φεστιβάλ του Locarno.
Ταινίες που τα τελευταία χρόνια κέρδισαν το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας στα Independent Spirit Awards και αργότερα υπήρξαν υποψήφιες για το αντίστοιχο βραβείο Όσκαρ, είναι ο «Γιος του Σαούλ» (2015, Ουγγαρία) του Λάζλο Νέμες και η «Ida» (Πολωνία, 2014) του Πάβελ Παβλικόφσκι.
Τo «Chevalier», το «Toni Erdmann» και το «Στη σκιά του φόβου» βρίσκονται και στην μακρά λίστα των 89 υποβολών για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της 89ης απονομής των βραβείων.