Hρωική γυναικεία φιγούρα της αντίστασης στη Γερμανία και στη Βραζιλία, γυναίκα-σύμβολο για κάποιους, θύμα του βραζιλιάνικου φασισμού και των ναζιστών, η Ολγα Μπενάριο Γκούτμαν Πρέστες δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστή στη χώρα μας. Και είναι πράγματι κρίμα, διότι κρίνοντας από την αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία του Χάιμε Μονχαρδίμ, που από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα προβάλλεται στις αίθουσες Αλκυονίς και Στούντιο, η ιστορία της μπορεί να συγκινήσει.
Η Ολγα Μπενάριο (που στην ταινία υποδύεται η Καμίλα Μοργκάδο) γεννήθηκε στη Γερμανία από εβραϊκή οικογένεια και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα ενώ ήταν μόλις 15 χρόνων. Οταν το 1930 ο πρώτος της σύζυγος και στέλεχος του ΚΚ Γερμανίας Οτο Μπράουν συνελήφθη και φυλακίστηκε από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, η Ολγα οργάνωσε παράτολμη ένοπλη επιχείρηση για την απόδρασή του μέσα από την ίδια την αίθουσα όπου δικαζόταν! Το ζεύγος διέφυγε στην Τσεχοσλοβακία και εν συνεχεία στη Σοβιετική Ενωση όπου η Ολγα ανέλαβε πολλές διεθνείς αποστολές για λογαριασμό της Κομιντέρν –πράγμα που της στοίχισε μια σύλληψη στη Μεγάλη Βρετανία για κατασκοπεία.
Το 1934 το Σοβιετικό Κράτος αναθέτει στην Ολγα την αποστολή να βοηθήσει τονηγέτη του ΚΚ Βραζιλίας Λουίς Κάρλος Πρέστεςστην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στη χώρα του. Παριστάνοντας τους παντρεμένους, η Ολγα και ο Πρέστες έκαναν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι σε κρουαζιερόπλοιο φτάνοντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μέσα στο καράβι όμως, η Ολγα και ο Πρέστες ερωτεύθηκαν στ’ αλήθεια και ως ζευγάρι θα ξεκινήσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚ Βραζιλίας.
Ομως στη Βραζιλία περίμεναν την Ολγα Μπενάριο Γκούτμαν Πρέστες ακόμα περισσότερες περιπέτειες, και όχι με αίσιο τέλος: παραδόθηκε τελικά από τις βραζιλιάνικες αρχές στον πλοίαρχο ενός γερμανικού υπερωκεάνιου, ο οποίος έπλευσε κατευθείαν στη Γερμανία παραλείποντας όλα τα ενδιάμεσα ευρωπαϊκά λιμάνια ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία να οργανωθεί κάποια επιχείρηση για την απελευθέρωσή της. Σε γερμανική φυλακή η Ολγα γέννησε τελικά την κόρη της Ανίτα Λεοκάντια Πρέστες και οδηγήθηκε αρχικώς στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ και αργότερα στο Μπέρνμπουργκ όπου θανατώθηκε το 1942.
«Η ιστορία της Ολγας δεν είχε καμία απολύτως αναφορά σε κανένα βιβλίο ή εγχειρίδιο Ιστορίας» αναφέρει σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «L’ humanite» ο Φερνάντο Μοραΐς, συγγραφέας της βιογραφίας της Ολγας Μπενάριο Γκούτμαν Πρέστες. Ο Μοραΐς έμαθε για την Ολγα από τον πατέρα του, που ήταν φοβερά ενοχλημένος από τη σκληρότητα με την οποία της φέρθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της. Αργότερα ως δημοσιογράφος ο Μοραΐς έκανε εξονυχιστικές έρευνες αλλά δεν βρήκε τίποτα στα αρχεία. «Λίγο έλειψε να εγκαταλείψω την έρευνά μου μέχρι που ταξίδεψα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας». Μέσα από τα ντοκουμέντα που βρήκε εκεί και τις συναντήσεις με πρόσωπα που έκανε, ανακάλυψε μια γυναίκα καταπληκτική, αφοσιωμένη σώμα και ψυχή σε έναν σκοπό και της οποίας ο θάνατος ήταν μια τραγωδία.
«Βρίσκονταν εκεί όλες οι κλωστές για να υφανθεί ένα μυθιστόρημα που ποτέ δεν κατάφερε να εκδοθεί» συνεχίζει ο συγγραφέας. «Αφού είχα γράψει το βιβλίο μου, άρχισα από περιέργεια να ψάχνω ίχνη που να μνημονεύουν την Ολγα στη χώρα μου, πλάκες, δρόμους, κ.τ.λ., δεν βρήκα τίποτα. Σήμερα, χάρη στο βιβλίο και στην ταινία του Χάιμε Μονγιαρδίμ που βασίστηκε στο βιβλίο μου, έγινε επανόρθωση αυτής της λήθης. Τώρα πια υπάρχουν δρόμοι, πλατείες, λεωφόροι σχολεία Ολγα Μπενάριο, όπως συνέβαινε στην πατρίδα της, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας».

πότε & πού:

Στις αίθουσες Αλκυονίς (τηλ. 210 8220 008) από Πέμπτη ως Τετάρτη στις 20.30 και Στούντιο (τηλ. 210 8640 054) από Πέμπτη ως Τρίτη στις 19.30 και από Πέμπτη ως Κυριακή στις 22.30.

HeliosPlus