ΘΕΑΤΡΟ
«Τα 12 Κουπέ» στο Ρουφ


Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», μια ιδέα της Τατιάνας Λύγαρη, με στόχο την προώθηση των νεανικών καλλιτεχνικών δυνάμεων. Ως τις 5 Ιουνίου στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους 18 ομάδες από νέους ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, performers, σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς, videoartists κ.ά. Καθημερινά σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα 4 ωρών, από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα.
Λόρκα στο Βρυσάκι


Η παράσταση του έργου του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» επιστρέφει στο Βρυσάκι, στην Πλάκα, όπου και θα παίζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην αυλή του χώρου, με θέα την Ακρόπολη. Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Ενκε Φεζολλάρι, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, σκηνογραφία: Χριστίνα Κωστέα. Παίζουν: Ιωάννα Μαυρέα, Μαρία Σκαφτούρα, Δήμητρα Κολλά, Χριστίνα Φαμέλη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αγάπη Παπαθανασιάδου, Βέφη Ρέδη, Φρύνη Θετάκη, Ξανθή Κρανίδη. Από 6 Ιουνίου, στις 21.30.
Από τη Ρωσία για τα παιδιά


«Κashtanka» είναι η παράσταση για παιδιά που είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αντον Τσέχοφ και θα παιχθεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού την Κυριακή 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Flowers of Russia». Στην παράσταση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Στις 19.00.
ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Καμεράτα στο Μέγαρο


Οι περίφημες σουίτες (BWV 1066-1069) του Μπαχ, παρακαταθήκη της μουσικής του σκέψης, παρουσιάζονται σε μια συναυλία από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής). Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Στις 30/5, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20.30.
Μάλερ από την ΚΟΑ


Τη Συμφωνία αρ. 5 του Μάλερ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Στο κατώφλι του 20ού αιώνα ΙΙΙ» και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής. Στις 3/6, στις 20.30.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Σχέδια και μνήμες Κοκκινίδη


Την Τρίτη εγκαινιάζεται στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20), η έκθεση «Δημοσθένης Κοκκινίδης: Σχέδια και μνήμες». Περιλαμβάνονται σχέδια και έργα του καλλιτέχνη από τις τελευταίες έξι δεκαετίες που χωρίζονται σε θεματικές ενότητες. Διάρκεια έκθεσης: ως 1.7.2016. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο 11.00-17.00.
«Δώσ’ μου τα χρώματα»


Ως τις 5/6 συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Dammi i colori… Τhe making of» του Βασίλη Μακρή στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Η έκθεση αποτυπώνει καρέ-καρέ τη γοητευτική προετοιμασία του «Dammi i colori», της εφετινής παραγωγής του κύκλου «Οπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάστηκε στις 19 Μαΐου στο θέατρο Ολύμπια, σε ιδέα – γενική επιμέλεια της δημοσιογράφου του «Βήματος» Ισμας Τουλάτου και σκηνοθεσία – χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
«Το γουρούνι και άλλες ιστορίες»


Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «The pig and other stories». Πρόκειται για αφηγηματικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη, σαν σε μορφή ημερολογίου, όπου καταγράφει το τοπίο, το θαλάσσιο μέτωπο, τους ανθρώπους και κάθε λεπτομέρεια της ζωής. Από Τρίτη ως Παρασκευή, 10.30-18.30, και Σάββατο 12.00-16.00. Ως τις 26 Ιουνίου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η τζιχάντ στην Ευρώπη»


Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνουν αύριο Δευτέρα 30 Μαΐου (στις 18.30) εκδήλωση με θέμα «Η τζιχάντ στην Ευρώπη». Στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Συζητούν ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού Gilles Kepel και ο αναπληρωτής καθηγητής για τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Θρησκεία στη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων λειτουργίας του, το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑΕΚΠΑ) διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30). Θα μιλήσουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γεώργιος Δερτιλής, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και ομότιμος διευθυντής σπουδών του Κέντρου Ιστορικών Ερευνών του Παρισιού, Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ. Θα προηγηθεί προσφώνηση από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο και χαιρετισμός από τον επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκό Μιχαήλ Σταθόπουλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ