«Κατά μια έννοια αυτή η ταινία είναι «έρωτας vs politics»» είπε κάποια στιγμή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλώντας στους δημοσιογράφους για το «Ενας άλλος κόσμος», την δεύτερη προσωπική ταινία του μετά το «Αν». «Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες η ταινία πραγματεύεται την αγάπη και η κρίση στέκεται εμπόδιο. Κρίση όχι μόνον οικονομική γιατί θεωρώ ότι δεν είναι μόνον αυτή η κρίση που βιώνουμε. Είναι και η κρίση των αξιών. Η πραγματικότητα τελικά, είναι το εμπόδιο.»

Πριν ο κ. Παπακαλιάτης πάρει τον λόγο στο Galalxy του ξενοδοχείου Hilton, είχε προηγηθεί η παρουσίαση όχι της ίδιας της ταινίας αλλά ενός μεγάλου τρέιλερ του «Αλλου κόσμου» συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων δυο ξένων ηθοποιών: του Αμερικανού Τζέι Κ. Σίμονς (βραβείο Οσκαρ Β’ ρόλο εφέτος για το «Whiplash») και της Σουηδής Αντρέα Οσβαρτ (από ελληνικής πλευράς παίζουν εκτός άλλων η Μαρία Καβογιάννη, ο Μηνάς Χατζησάββας και ο ίδιος ο Παπακαλιάτης).
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο δημοσιογραφικός κόσμος που ήταν παρών πήρε απλώς μια ιδέα του τι πρόκειται να δει στο μέλλον και έτσι μια σχετική αμηχανία ήταν εμφανής: πώς να ρωτήσεις για κάτι που δεν έχεις δει;
Ο πάγος έσπασε με μια γενικότερη συζήτηση πάνω σε θέματα γύρω από την δημιουργία της ταινίας. Κατι παραπάνω από 2 ½ χρόνια κράτησε η όλη διαδικασία ώστε στις 17 του Δεκεμβρίου που μας έρχεται το «Ενας άλλος κόσμος» να ανοίξει στις αίθουσες της χώρας μας σε διανομή Village. Η σύλληψη της ιδέας έγινε από τον Παπακαλιάτη την περίοδο του «Αν» και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν πέρσι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πλάκα, το κέντρο και το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως την ως την Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο.
Η απόφαση του Χ. Παπακαλιάτη να εντάξει για πρώτη φορά ξένους ηθοποιούς σε ταινία του οφείλεται σε μια ιδέα που του έδωσε σε μια προβολή του «Αν» στην Αμερική κάποιος θεατής. «Οταν ρωτήθηκα απάντησα ότι ναι, το είχα σκεφτεί αλλά στην πραγματικότητα τότε άρχισα να το σκέφτομαι.» Τα ταξίδια του κ. Παπακαλιάτη στο εξωτερικό, η επαφή του με ανθρώπους που δεν ήξεραν τίποτε γι’ αυτόν, που είδαν το «Αν» με υποτίτλους, ήταν στοιχεία που τον βοήθησαν πολύ να αναπτύξει διάφορες σκέψεις σε ότι αφορά την δεύτερη ταινία του.
Το «Ενας άλλος κόσμος» φέρεται ως «ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε, η οποία ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα του σήμερα». Οι τρεις ιστορίες «ενώνουν» Έλληνες και ξένους πολίτες φέρνοντας κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους, σε μια Ελλάδα που αλλάζει. «Μια σωστή, δυνατή ερωτική ιστορία δεν περιορίζεται από σύνορα» είπε ο κ. Παπακαλιάτης.«Είτε αυτό είναι στον κινηματογράφο, είτε είναι στην τηλεόραση, είτε σε ένα βιβλίο, είτε στο θέατρο.»
«Ο πρώτος κόσμος πάντως είναι το σκληρό πρόσωπο της Αθήνας, αυτό που όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε» είπε ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στον έρωτα ανάμεσα σε μια Ελληνίδα και έναν πρόσφυγα (Ταουφίκ Μπαρχόμ). «Η δεύτερη ιστορία ας πούμε, έχει να κάνει με την Πλάκα και την ομορφιά. Θέλω να πιστεύω ότι σεναριακά έχουμε φροντίσει να υπάρχει μια ποικιλία χώρων.»
Βέβαια, ο κ. Παπακαλιάτης παραδέχεται ότι εφόσον το σενάριο γράφτηκε το 2013, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. «Τα πράγματα σε σχέση με το προσφυγικό τουλάχιστον δεν ήταν ακόμα τόσο τραγικά όσο είναι σήμερα» είπε. «Η μάλλον δεν μαθαίναμε ότι ήταν τόσο τραγικά.» Αυτό φυσικά είχε κάποιες συνέπειες διότι όταν ως σεναριογράφος έκανε την έρευνα, δεν περίμενε ότι τα πράγματα θα έφταναν στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα.
Πόσο αγχωμένος όμως είναι σήμερα ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, πόσο μάλλον με το δεδομένο της εισπρακτικού θριάμβου του «Αν»; «Με αγχώνει» παραδέχθηκε, «έχω αγωνία. Αλλά με μέτρο. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε και αποκτούμε μέτρο. Τουλάχιστον προσπαθούμε.»
Η ταινία «Ενας άλλος κόσμος» (Plus Productions σε συμπαραγωγή των ΟΤΕ TV, Alpha TV, Aegean, 3Ε) θα διανεμηθεί στις αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου