Οταν πριν από πέντε χρόνια «Το Βήμα» αναφερόταν στην πρώτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Casus Belli» με αφορμή την επιλογή της από το Φεστιβάλ Βενετίας όπου και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, αναφερόταν επίσης στο μέλλον του νεαρού σκηνοθέτη που «αναμένεται λαμπρό». Δύο χρόνια αργότερα, μια δεύτερη μικρού μήκους ταινία ακολούθησε, οι «Τίτλοι τέλους». Ακόμη μία συμμετοχή στην κινηματογραφική Μόστρα. Και εφέτος, με την πρώτη μεγάλου μήκους του, «Interruption», να που ο Γιώργος Ζώης συμμετέχει και πάλι στη Βενετία, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti του 72ου Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Εκεί το «Interruption», που σημαίνει διακοπή, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του.

«Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους»
διαβάζουμε στη σύνοψη της ταινίας. «Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινά. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητούν συγγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μία μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο». Για τον σκηνοθέτη που εμπνεύστηκε την ταινία από την εισβολή 50 οπλισμένων Τσετσένων σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας στις 23 Οκτώβρη 2002, το «Interruption» «είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο –το θέατρο προέρχεται από τη λέξη «θέατρον» που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια τη θέαση».
Η ταινία υπήρξε συμπαραγωγή τριών χωρών: Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films), Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film). Γυρίστηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.
Από τα πρώτα βήματά της η ταινία βραβεύτηκε: για το σενάριό της με το Βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink και με το βραβείο παραγωγής του προγράμματος Framework του TorinoFilmLab. Είχε επίσης επιλεγεί στο πρόγραμμα Αtelier-Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών (και πιο πρόσφατα στο 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας 2014).
Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Σπουδές εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών στο Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Μετά τη Βενετία το «Casus Belli» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο διαγωνιστικό του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2010, πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2010 και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιλέχτηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ταυτόχρονα, παίχτηκε στις ελληνικές αίθουσες και είναι η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που εξασφάλισε κινηματογραφική διανομή στη Γαλλία, ενώ έχει προβληθεί από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Στο «Interruption» τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και πλαισιώνεται από τους (με αλφαβητική σειρά) Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Παύλο Ιορδανόπουλο, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Καρτέρη, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber, Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρο Σιδηρά, Χρήστο Σουγάρη, Χρήστο Στέργιογλου, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρο Φιλίππου και Νίκο Φλέσσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ