Την παρουσίαση του καινούριου του δίσκου με τίτλο «encardia + Πλειάδες, Γυναίκες της Πέτρας» και μάλιστα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, γιόρτασε το συγκρότημα encardia, την Τετάρτη το βράδυ, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς.
To διπλό cd και dvd αποτελεί τον πρώτο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο του συγκροτήματος μιας και είναι ουσιαστικά η παράσταση που έδωσαν μαζί με τις Πλειάδες στο Μέγαρο Μουσικής, τον Φεβρουάριο του 2014. Όπως δήλωσε ο Κώστας Κωνσταντάτος, μέλος των encardia, εκείνη την βραδιά δεκαπέντε άνθρωποι βρέθηκαν επί σκηνής για να ερμηνεύσουν τραγούδια από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στα πλάνα από το dvd που προβλήθηκαν, το κοινό είχε τη δυνατότητα να πάρει μια μικρή γεύση από τα τραγούδια που ακούστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής. Μεταξύ αυτών, το παραδοσιακό της Ηπείρου «Γιάννη μου το μαντίλι σου», το «Fimmene Fimmene», παραδοσιακό της Νοτίου Ιταλίας και το «Ergen dedo», παραδοσιακό της Βουλγαρίας.
Στη συνέχεια, οι encardia παρουσίασαν τραγούδια από την δισκογραφία τους, που περιλαμβάνονται και στο νέο τους cd. Ορισμένα από αυτά, όπως η «Μαύρη Φρουτοπία», γράφτηκαν μετά το «μαύρο» που έπεσε στην κρατική τηλεόραση. Συνέπραξαν επί σκηνής με συνεργάτες τους, όπως η Αναστασία Δουλφή, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Μητέρα», σε ποίηση Άννας Θεοδωρίδου και η Βάσω Δελλή, μία από τις «Πλειάδες», η οποία τραγούδησε ένα παραδοσιακό της Βορείου Ηπείρου με τίτλο «Τι κακό έκανα ο καημένος».
Παράλληλα, γιορτάστηκε η μουσική συνάντηση του συγκροτήματος με την τραγουδίστρια Έντζα Παλιάρα, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της μουσικής σκηνής της Κάτω Ιταλίας. Ο Κώστας Κωνσταντάτος είπε ότι δεν είχαν βρεθεί ξανά μαζί στην σκηνή και θυμήθηκε την ιδιαίτερη στιγμή της συνάντησης τους, πριν δέκα χρόνια στο Σαλέντο της Ιταλίας. Αναφέρθηκε στην συνεργασία της Παλιάρα με το ετήσιο φεστιβάλ «Notte Della Taranta» και στην έρευνα των τοπικών μουσικών παραδόσεων που κάνει, ψάχνοντας να βρει τις πιο παλιές ρίζες του τραγουδιού.
Η Έντζα Παλιάρα ευχαρίστησε το κοινό με σπαστά ελληνικά μιας και δεν μιλάει τη γλώσσα, ωστόσο δήλωσε στα ιταλικά: «Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι με τους φίλους μου τους encardia και με τους φίλους μου στην Ελλάδα». Ένα από αυτά τα τραγούδια που ερμήνευσε, το «Malachianta» αναφέρεται σε ένα άσχημο φυτό. Η τραγουδίστρια παρομοίασε το φυτό με την οικονομική κρίση και κάλεσε το κοινό να τραγουδήσει μαζί της, ώστε να διώξουν όλοι μαζί αυτή την άσχημη κατάσταση.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν οι χορεύτριες των εκπαιδευτηρίων Δούκα που χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό της Κάτω Ιταλίας, την ταραντέλα, συνοδεύοντας τους encardia σε ορισμένα κομμάτια.
Οι encardia δημιουργήθηκαν το 2004 και ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας. Έχουν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό ζωντανών εμφανίσεων σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, αλλά κυρίως στην Ιταλία, καθώς και πέντε δίσκους. Έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής, αλλά και με Έλληνες καλλιτέχνες (Πορτοκάλογλου, Δεληβοριάς, Ιωαννίδης, Ξυδάκης). Ένα οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας έγινε ταινία με τίτλο «Εncardia: Η πέτρα που χορεύει» από τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοτσοβό.
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στην Θεσσαλονίκη με στόχο να προβάλλει την ελληνόφωνη πολυφωνία της Ηπείρου. Εχουν εμπειρία στην μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και έχουν δώσει παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η συνεργασία τους με άλλους καλλιτέχνες, όπως οι encardia, οδηγεί στην δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.
Γιώτα Φλώρου