Πριν από δυο χρόνια το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Ταξισυνειδησία» έφερε στο φως άγνωστες πτυχές της πολιτικής δράσης Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Χάρη στα πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα της, μερικά εκ των οποίων ήταν σπανιότατα, η ταινία εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε από το κοινό του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου έκανε πρεμιέρα και αργότερα κατάφερε να διανεμηθεί στις αίθουσες.

Ενας από τους ομιλητές στην «Ταξισυνειδησία» ήταν ο Νταν Γεωργακάς, Ελληνοαμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και καθηγητής, διευθυντή ελληνοαμερικανικών σπουδών στο Queens College της Νέας Υόρκης.
Ο ίδιος ο Νταν Γεωργακάς είναι το θέμα της τελευταίας ταινίας τεκμηρίωσης του Κ. Βάκκα, «Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς» η οποία θα κάνει την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Εικόνες 21ου αιώνα που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 22 του μηνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, η ταινία είναι μια συνέντευξη- ποταμός του Νταν Γεωργακά που με γλαφυρό τρόπο αναφέρεται στην προσωπική του ιστορία: πώς οι γονείς του και οι παππούδες του έφτασαν στην Αμερική, πως σπούδασε, πως ανδρώθηκε στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ και πως ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού και όχι μόνον.
«Αυτό που θέλησα να αναδείξω πέρα από το πορτραίτο του Νταν Γεωργακά, είναι μια διαφορετική, ριζοσπαστική θεώρηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας από τις απαρχές της ως σήμερα» είπε ο Κ. Βάκκας.
Εχοντας γαλουχηθεί με μαρξιστικές επιρροές ο Γεωργακάς εξακολουθεί να είναι ακέραιος μαχητής εναντίον όλων των δεινών: ρατσισμός, ο πόλεμος του Βιετνάμ, δικτατορία στην Ελλάδα. Από την ταινία δεν απουσιάζει όμως βέβαια εκτεταμένη αναφορά στον κινηματογράφο -την ιδιαίτερη αγάπη του- όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κριτικές, τα άρθρα και τις περίφημες συνεντεύξεις του, κυρίως στο περιοδικό Cineaste.
Το διάρκειας 53′ ντοκιμαντέρ, βασιζόμενο στον λόγο του Νταν Γεωργακά χρησιμοποιεί ανέκδοτα οπτικά ντοκουμέντα αλλά και σύγχρονες λήψεις οι οποίες αποδεικνύουν, αναδεικνύουν και ενισχύουν τον λόγο. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Προκόπη Δάφνου και το μοντάζ του Αλέξη Βάκκα.
>>Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» (Λιμάνι-Αποθήκη Δ) την Πέμπτη 19/3 στις 20:00 και το Σάββατο 21/3 στις 12.30 το μεσημέρι.
Συντελεστές του ντοκιμαντέρ (διάρκεια 53′):
Παραγωγή: