Τον παλαίμαχο της φιλοσοφίας Αλαίν Μπαντιού, τον μεταμαρξιστή Ετιέν Μπαλιμπάρ, τον αποδομητή Ζαν-Λυκ Νανσί, τη φιλόσοφο και αρθρογράφο της Libération Σαντρά Λοζιέ, τη δημοφιλή ηθοποιό Ανούκ Αιμέ, τη βιολοντσελίστρια Εμανυέλ Μπερτράν, διακεκριμένους επιστήμονες του Collège de France, θεατρικούς συγγραφείς, εικαστικούς, μουσικούς και γάλλους σεφ προσκαλεί στην Αθήνα το Γαλλικό Ινστιτούτο το 2015 στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος. Με έμφαση στη διακίνηση των ιδεών και στο θέατρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλή φιλοσοφία, συνέδρια, συζητήσεις και διαλέξεις, που εκτείνονται από τον έρωτα και την πολιτική ως τον φιλελληνισμό, την πληροφορική και τη βιοποικιλότητα, χορό, μουσική, γευσιγνωσίες αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις.
Η προγραμματισμένη πριν από τα Χριστούγεννα παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 20 Ιανουαρίου στη φορτισμένη ατμόσφαιρα του απόηχου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo. Η συμπαράσταση των Ελλήνων, την επομένη της επίθεσης, που εκδηλώθηκε με την προσέλευση 2.000 ατόμων μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα, «απέδειξε ότι οι Έλληνες ήταν, για μια ακόμη φορά, σε σύμπνοια με τον γαλλικό λαό» σχολίασε ο σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσιάζοντας το εφετινό πρόγραμμα, του τελευταίου έτους της θητείας του στην Ελλάδα. «Τα εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης που έλαβε το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Πρεσβεία, μαρτυρούν με εμφανή και συγκινητικό τρόπο την εγγύτητα των δύο χωρών» τόνισε.
Από τους επιτυχημένους θεσμούς των περασμένων ετών, συνεχίζεται και εφέτος η Νύχτα Φιλοσοφία, στην οποία τον περασμένο Μάιο συμμετείχαν 3.500 άτομα, με θέμα «Βίος –ας στοχαστούμε τη ζωή» και τη συμμετοχή δέκα γάλλων, δέκα γερμανών και δεκαπέντε ελλήνων φιλοσόφων.
Το 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου με ανάδοχο του θεσμού εφέτος την ηθοποιό Ανούκ Αιμέ.
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα στο έργο των φιλοσόφων Ντελέζ και Γκουαταρί και αφιερώματα μνήμης στον αντιστασιακό γάλλο Ζαν Ζε, που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου, και στην ελληνίδα εκδότρια Μάνια Καραϊτίδη.
Από το Collège de France προσκεκλημένοι ομιλητές στο Megaron Plus θα είναι ο Ζιλ Μπεφ, η Μιρέιγ Ντελμάς-Μαρτί, ο Ζεράρ Μπερί και η Ίντιθ Χερντ, διαπρεπείς επιστήμονες στους τομείς της βιοποικιλότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πληροφορικής και της γενετικής.
Εμπνευσμένος από τις παραστάσεις της Γκόλφως του Νίκου Καραθάνου και του Σίμου Κακάλα αλλά και εντυπωσιασμένος από την ανάπτυξη του θεάτρου στην Ελλάδα παρά την κρίση, ο θεατρόφιλος Ολιβιέ Ντεκότ είχε την ιδέα της μετάφρασης δέκα σημαντικών ελληνικών έργων από το 1830 ως το 1960 και συνέχεια με έργα από τη δικτατορία ως σήμερα. Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μέσα από αναγνώσεις, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, διευθυντή της Comédie de Reims. Στο πλαίσιο της σειράς «Γαλλικό θέατρο à la grecque» έξι έργα γάλλων δραματουργών που μεταφράστηκαν στα ατελιέ λογοτεχνικής μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου θα παρασταθούν από ελληνικές θεατρικές ομάδες στο υπόγειο του ιδρύματος Κακογιάννη.
Στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου θα ακούσουμε το πρωτότυπο εγχείρημα τoυ ARTéfacts Εnsemble, το οποίο ηχογράφησε έξι νέες δημιουργίες εμπνευσμένες από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές της Θήβας, στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί το τελευταίο έργο του Ιοάν Μπουρζουά ενώ θα δούμε έκθεση σύγχρονης γαλλικής ζωγραφικής που επιμελείται ο Φρεντερίκ Μπονέ και τον καλλιτέχνη Ζυλιέν Πρεβιέ επί το έργον. Η εικαστικός Ναταλί Ζυνό Πονσάρ θα δώσει διάλεξη για το φως στη Σχολή Καλών Τεχνών και η νεαρή φωτογράφος Μάια Φλόρ θα μας ταξιδέψει με τις εικόνες της στην καρδιά της γαλλικής κουλτούρας.
Νέα εφετινή πρωτοβουλία είναι το «Grèce France Talents», με στόχο την ενίσχυση της γαλλικής ακαδημαϊκής αριστείας και την ανάδειξη των ταλαντούχων Ελλήνων που επιμορφώθηκαν στη Γαλλία.
Στα καλά νέα για το βιβλίο είναι η παραχώρηση της βιβλιοθήκης του Γαλλικού Ινστιτούτου σε έλληνες εκδόσεις για βιβλιοπαρουσιάσεις, ο διπλασιασμός της χρηματικής ενίσχυσης για τη μετάφραση γαλλικών έργων στα ελληνικά και η διοργάνωση ειδικής βραδιάς για τον Νίκο Καζαντζάκη και τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο θα δώσει έμφαση στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς και θα τιμήσει τη γαλλική γαστρονομία συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Goût de France / Good France» του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που αναδεικνύει την παράδοση του άυλου πολιτισμού της γαλλικής κουζίνας με διοργάνωση γευμάτων σε εστιατόρια για όλα τα βαλάντια.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με πολλούς ελληνικούς αλλά και ξένους φορείς, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μegaron Plus, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, το Ωδείο Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Ίδρυμα Θεοχαράκη κ.ά.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο.