Με αφορμή τα150 χρόνια από το θάνατο του στρατηγού Μακρυγιάννη,ο ηθοποιός και σκηνοθέτηςΘανάσης Σαράντοςπαρουσιάζειγια πρώτη φορά στη Πάτρα, την παράσταση «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα». Η παράσταση ανέβηκεμε ιδιαίτερη επιτυχία τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του Μακρυγιάννη, Κροκύλειο Φωκίδος.

Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι και συνοδεία λύρας και ταμπουρά (η μουσική είναι του Τζιχάν Τούρκογλου), ακούγεται σε θεατρική μορφή ο λόγος του Μακρυγιάννη. «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε οΜακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του.
Ο Μακρυγιάννης, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης «έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια.» δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας
Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.
Η παράσταση«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» θα ανεβεί την Δευτέρα 5 και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Η ώρα έναρξης είναι στις 9.15μ.μ και η διάρκεια της παράστασης 70΄