Με «Μικρή Βαλίτσα» επιστρέφει στη δισκογραφία μετά πέντε χρόνια ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αλλά η ποιότητα των τραγουδιών που περιλαμβάνει είναι αντιστρόφως ανάλογη του τίτλου του άλμπουμ. Ο τραγουδοποιός επιστρέφει πέντε χρόνια μετά τη «Νεροποντή» με ένα άλμπουμ εξόχως αληθινό και προσωπικό, με δεκατρία τραγούδια – έργα που είναι δεδομένο ότι θα βρουν τη θέση τους στην ελληνική δισκογραφία. Εστω και αν χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να «χωνευτούν» από τον ακροατή.
Στην παρουσίαση – ακρόαση του άλμπουμ τη Δευτέρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, δεν μίλησε μόνο για τον νέο του δίσκο αλλά και την απόφαση που πήρε πριν ένα περίπου μήνα, να κυκλοφορήσει μαζί με κυριακάτικη εφημερίδα (Real News) τα τρία του cd «Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος», «Ανεμοδείκτης», «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή». Την κίνηση αυτή την χαρακτήρισε ως «προσωπική ήττα, ένα αναγκαίο κακό. Από την στιγμή που δεν είχα την εμπορική διαχείριση του υλικού έδωσα το πράσινο φως στην εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση. Ηταν ένας ο τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η »Μικρή Βαλίτσα».».
Οσον αφορά στην αυτή καθαυτή τη «Μικρή Βαλίτσα», ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων «ότι κόντεψε να φύγει από την Ελλάδα τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Τι θα έβαζα λοιπόν σε αυτή τη βαλίτσα; Σε αυτή τη μικρή αποσκευή; Τι θα κρατούσα από τον τόπο, την εποχή και τον εαυτό που θα άφηνα; Ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα, αυτά που, για να χωρέσουν, πρέπει να αφαιρεθεί κάτι άλλο; Οπως φεύγουν βιαστικά οι πρόσφυγες και παίρνουν μαζί τους στέφανα και φωτογραφίες τους, έτσι έκλεισα στη »Μικρή Βαλίτσα» κάποια λαϊκά τραγούδια, ανάμεσα σε εικόνες του προσώπου και του καιρού μας». Ο τραγουδοποιός, υπογράμμισε επίσης ότι το εν λόγω άλμπουμ είναι το πλέον έντιμο της καριέρας του, ενώ γράφοντάς το, «δεν σκέφτηκα ποτέ την επιτυχία. Νιώθω απελευθερωμένος από αυτή τη δουλειά».
Στη «Μικρή Βαλίτσα», τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στη σύνθεση, τους στίχους και την ενορχήστρωση εκτός από το «Χατζηδακιάς» για το οποίο μελοποιήθηκαν στίχοι του Νίκου Γκάτσου, γραμμένοι από τον Μάνο Χατζιδάκι. Επίσης, να σημειωθεί ότι στο τραγούδι συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη και στον «Τιμονιέρη» ο Σωκράτης Μάλαμας. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Αντης Ιωαννίδης, ενώ το άλμπουμ «Μικρή Βαλίτσα» όπως και η υπόλοιπη δισκογραφία του κυκλοφορεί από την Cobalt Music.