Ηταν γύρω στις εννιά το βράδυ της 25ης Ιουνίου όταν οι γερανοί άρχισαν να…χορεύουν στον χώρο του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Ο λόγος για το πρωτότυπο δρώμενο – την πρώτη μεγάλη χορογραφία- που εξελίχθηκε στο υπό κατασκευή πολυαναμενόμενο έργο η οποία βασίστηκε επάνω σε μια ιδέα του διάσημου αρχιτέκτονά του Ρέντσο Πιάνο και παρουσιάστηκε με την επεξεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Βασικοί πρωταγωνιστές στο δρώμενο δεν ήταν άλλοι από τους 10 γερανούς που εργάζονται καθημερινά στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ για την ολοκλήρωση του έργου: φωτισμένοι ατμοσφαιρικά έτσι ώστε να «δένουν» εντυπωσιακά με το τοπίο καθώς το σούρουπο έδινε τη θέση του στη νύχτα, κινήθηκαν σε μια εντυπωσιακή χορογραφία του διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλα με μουσική συνοδεία τους «Πλανήτες» του Γκούσταφ Χολστ έτσι όπως ερμηνεύθηκαν «ζωντανά» στον χώρο του εργοταξίου από την Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη χαρίζοντας στο πλήθος των παρευρισκομένων μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

«Μια έκφραση ομορφιάς και μια γιορτή της ενέργειας» χαρακτήρισε το δρώμενο ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο στον σύντομο χαιρετισμό του μετά το τέλος της χορογραφίας όπου ο ίδιος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο. Σ΄ο,τι αφορά τα πρακτικά, το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η παράδοσή του αναμένεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2016.