Κινητά, φορητές κάμερες, iPad και iPod. Τι σημαίνει «βλέπω θέατρο» σήμερα; Το πρωτότυπο Fast Forward Festival που εγκαινιάζεται για πρώτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αποπειράται να δώσει μια απάντηση μέσα από έξι πολύ πρωτότυπες παραστάσεις ομάδων και καλλιτεχνών ορισμένοι από τους οποίους θα βρεθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Εκπροσωπούν «το θέατρο της ψηφιακής εποχής» όπως το χαρακτήρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ. Κάτια Αρφαρά, το θέατρο «της διεύρυνσης και της υπονόμευσης» το οποίο είναι ένα κολλάζ τεχνών, τεχνικών και μέσων. Το θέατρο του μέλλοντος με λίγα λόγια αυτό που παίρνει τη μορφή site-specific περφόρμανς και βγαίνει «εκτός των τειχών» της Στέγης και εντός της πόλης της Αθήνας.

Οι παλιοί μας γνώριμοι Rimini Protokoll οι οποίοι μας σύστησαν το θέατρο-ντοκουμέντο επανέρχονται με το «Situation Rooms» σε συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα στηθεί η μεγάλη εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει τα «δωμάτια» όπου θα ενορχηστρωθούν «οι ζωές των άλλων». Ζωές ανθρώπων που διαμορφώθηκαν έμεσα ή άμμεσα από τη βιομηχανία των όπλων. Οι θεατές -αυστηρά και απόλυτα είκοσι άτομα τη φορά- με ένα iPad mini ανά χείρας για να βλέπουν και ακουστικά στ’ αυτιά τους για να ακούνε οδηγίες θα υποδυθούν ζωές που δεν έχουν ζήσει, «θα μπουν στη θέση των άλλων» όπως σχολίασε και ο Ντάνιελ Βέτζελ, ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της γερμανικής ομάδας.
Η φλαμανδική θεατρική ομάδα, Berlin, θα παρουσιάσει μια παράσταση-ταινία η οποία είναι ταυτόχρονα και εικαστική εγκατάσταση. Το «Jerusalem» (2013) είναι το «πορτραίτο μιας πόλης» όπως το χαρακτήρισε και ο σκηνοθέτης της ομάδας, Ιβ Ντεκρύς, μέσω Skype. Εν προκειμένω της Ιερουσαλήμ την οποία επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το 2003 για να μιλήσουν με κατοίκους της αλλά και δέκα χρόνια μετά για να τους ξανασυναντήσουν και να διαπιστώσουν ότι «οι απόψεις τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου αλλά το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν για να τις εκφράσουν είναι πλέον πολύ πιο πλούσιο».
Η σπουδαία βελγίδα χορογράφος, Μισέλ Αν Ντε Με, και ο πολυβραβευμένος στις Κάννες κινηματογραφιστής σύντροφός της, Ζακό βαν Ντορμέλ, θα παρουσιάσουν το «Κiss & Cry / Νanodanses» (2011) ένα χοροθέαμα στο οποίο χορεύουν μόνο τα χέρια και τα δάχτυλα των χορευτών σε ένα σκηνικό σε μικροκλίμακα, ενώ παράλληλα στη σκηνή της Στέγης θα παρακολουθούμε την κινηματογράφησή της ιδιότυπης περφόρμανς τους.
Ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Ντρις Φερχούφεν συνεργάζεται με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ASANTE για να προσαρμόσει ειδικά για την Αθήνα την περιπατητική παράσταση / πολιτική πράξη «No man’s land». Είκοσι θεατές συναντιούνται στο Μοναστηράκι με είκοσι οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες και ξεναγούνται στον κόσμο τους με τη συνδρομή ενός iPod μέσα από το οποίο ακούν την ιστορία τους. «Δεν είμαστε πολίτες που συμμετέχουμε σε μια παράλληλη κοινωνία. Είμαστε πολίτες και θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην πόλη και την κοινωνία όπου ζούμε» σχολίασε ο Νικόδημος Μάινα Κινίουα, πρόεδρος του ASANTE.
Τέλος, ο διεθνώς καταξιωμένος λιβανέζος καλλιτέχνης, Ραμπί Μρουέ, θα παρουσιάσει την πολύκροτη, «αντι-ακαδημαϊκή» σύμφωνα με τον ίδιο, διάλεξη-περφόρμανς «Pixelated Revolution» (2012). Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στην καταγραφή -μέσω κινητών τηλεφώνων αυτόπτων μαρτύρων- της εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων στη Συρία και της αναπαραγωγής τους μέσω Ιντερνετ. Ο Μρουέ θα παρουσιάσει και μια «οικογενειακή» περφόρμανς, με τίτλο «Riding on a cloud», η οποία είναι βασισμένη στην ιστορία του αδερφού του
Παράλληλα, στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival η Στέγη, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας «Intermediality in Theatre and Performance» της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Θεατρική Έρευνα (ΙFTR), διοργανώνεται διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα « Μedia, Πολιτική, Περφόρμανς: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (Intermedial Theatre) στο δημόσιο χώρο».
Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
27 Απριλίου –3 Μαϊου 2014
ΘΕΑΤΡΟ
Rimini Protokoll: Situation Rooms
Γερμανία
Η παράσταση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, Ταύρος (Κτίριο 56, Είσοδος Γ’).
Ώρες παραστάσεων: 14:00 | 16:00 | 18:00 | 22:00 (προσέλευση αυστηρά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη)
Το Situation Rooms είναι ένα συναρπαστικό πολύ-σινεμά, μια επαυξημένη πραγματικότητα, τρισδιάστατη στο βαθμό που μόνο το θέατρο μπορεί να είναι!
Παράλληλες δράσεις:
Δευτέρα 28 Απριλίου, 19:00, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16.
Πρώτη προβολή του φιλμ Ο Προμηθέας στην Αθήνα των Rimini Protokoll και διάλεξη του Daniel Wetzel. Το φίλμ θα προβληθεί στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 28/4, 12:00-17:00, Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254
Workshop με τον Daniel Wetzel από τους Rimini Protokoll
Απευθύνεται σε: Κινηματογραφιστές, δραματουργούς, σκηνοθέτες, επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών και σπουδαστές δραματικών σχολών
Κόστος συμμετοχής: 15 €, φοιτητικό 10 €
Προϋποθέσεις: Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω email στο education@sgt.gr, αναφέροντας τους λόγους εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την ιδιότητα σας. Αν εγκριθεί η συμμετοχή σας στο εργαστήριο θα πρέπει να προπληρώσετε το κόστος συμμετοχής. Τρόποι πληρωμής: ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
*****************
2 –3 Μαϊου 2014
ΘΕΑΤΡΟ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Berlin theatre company: Jerusalem
Βέλγιο
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00
Παράλληλες δράσεις:
Σάββατο 3 Μαίου, Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση.
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια θεάτρου και χορού της Στέγης.
Σάββατο 3 Μαίου, Αίθουσα Προβών Στέγης
Workshop για τον κινηματογράφο και το ντοκουμέντο.
*****************
2 –4 Μαϊου 2014
ΧΟΡΟΣ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Michèle Anne De Mey – Jaco Van Dormael: Κiss & Cry / Νanodanses
Βέλγιο
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Παράλληλη δράση:
Παρασκευή 2 Μαίου, Κεντρική Σκηνή
Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση.
Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival.
*****************
2 –11 Μαϊου 2014
ΘΕΑΤΡΟ
Dries Verhoeven: No Man’s Land
Ολλανδία
Η παράσταση «No Man’s Land» πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Προτείνεται η χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς η παράσταση προϋποθέτει περίπατο του κοινού για περίπου 40 λεπτά.
Αφετηρία: Σταθμός Ηλεκτρικού Μοναστηράκι
Ώρες παραστάσεων: Δε – Παρ 17:00 | 20:00 | 22:00, Σαβ & Κυρ 15:00 | 17:00 | 20:00 | 22:00 (προσέλευση αυστηρά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη)
Σύλληψη: Dries Verhoeven
Παράλληλες δράσεις:
Συζητήσεις στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
(Ερμού 134-136, Αθήνα)
Παρασκευή 2 Μαϊου, στις 20:00
«Τα τείχη εντός της πόλης». Συμμετέχουν οι: Δρ Μαρία Θεοδώρου, Ιωάννα Τσώνη, Περσεφόνη Μήλιου.
Τετάρτη 7 Μαϊου, στις 20:00
«No Man’s Land: Οι «ου τόποι» του σήμερα». Συμμετέχουν οι: Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Ευτύχης Φυτράκης, Νίκος Κουλούρης, Nikodimos Maina Kinyua.
Επιστημονική επιμέλεια-συντονισμός: Κωστής Παπαϊωάννου. Είσοδος ελεύθερη.
***
4 –5 Μαϊου 2014
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Rabih Mroué: Pixelated Revolution
Λίβανος
Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου +5
Ώρα έναρξης: 19:00
4 –5 Μαϊου 2014
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Rabih Mroué: Riding on a cloud
Λίβανος
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Παράλληλη δράση:
Δευτέρα 5 Μαίου, Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση.
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια θεάτρου και χορού της Στέγης.
***
5 –6 Μαϊου 2014
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Media, Πολιτική, Περφόρμανς: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (Intermedial Theatre) στο δημόσιο χώρο
Δευτέρα 5 Μαΐου, 14:00-18:00, Κεντρική Σκηνή
Τρίτη 6 Μαΐου, 10:00-16:30, Μικρή Σκηνή
Επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση: Aneta Mancewicz, Ralf Remshardt, Κάτια Αρφαρά
Γραμματεία και συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή
Τιμές εισιτηρίων:
Εισιτήριο παράστασης: 15€ | Φοιτ. 10€ | Άνεργοι 5€
Πακέτο ημέρας (2 παραστάσεις Rabih Mroue): 20€ / Μειωμ. 14€ / Φίλοι 20€