Φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και πολιτικός συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure και ιδρυτής του Centre International d’ Etude de la Philosophie Française Contemporaine (Διεθνές Κέντρο Ερευνών Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας), ο γάλλος στοχαστής Αλέν Μπαντιού, ο φιλόσοφος του έρωτα, της πολιτικής, της επιστήμης και της τέχνης, έρχεται στις 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα για τρεις διαλέξεις.

Προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31) για την «Πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία». Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο «FOCUS ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – Φιλοσοφικά Συμβάντα και Φιλοσοφία του Συμβάντος». Τον Αλέν Μπαντιού θα παρουσιάσει ο Δημήτρις Βεργέτης, διευθυντής του περιοδικού αληthεια. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ., ο γάλλος φιλόσοφος θα δώσει διάλεξη για τον «Λακάν και την αντι-φιλοσοφία», στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ., θα μιλήσει στη Νομική Σχολή Αθηνών για την «Πολιτική και την κρίση».

Ο Αλέν Μπαντιού γεννήθηκε το 1937 στο Μαρόκο. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύοντας μυθιστορήματα. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη μυθοπλασία και αφοσιώθηκε στη Λογική και στη Φιλοσοφία. Έντονα πολιτικοποιημένος, έλαβε μέρος στα γεγονότα του Μάη του ’68, παθιασμένος από τη μαοϊκή Κίνα, και ασχολήθηκε με τις διάφορες μορφές του εργατικού κινήματος.

Το πολύπλευρο φιλοσοφικό έργο του συμπυκνώνεται στο βιβλίο του L’Être et l’évènement (1988). Αργότερα ενέτεινε τη θεατρική του δραστηριότητα. Το 1994 ανέβηκε στο Φεστιβάλ της Aβινιόν το έργο του Ahmed le subtil ou Scapin 84. Aκολούθησαν οι παραστάσεις Ahmed philosophe, Ahmed se fache και το Les Citrouilles, που βασίζεται στους Βατράχους του Αριστοφάνη. Με το βιβλίο Calme bloc ici-bas, το οποίο βασίζεται στους Άθλιους του Ουγκό επέστρεψε στον χώρο του μυθιστορήματος. Διετέλεσε επί τριάντα χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII και διευθυντής του Tμήματος Φιλοσοφίας της École normale supérieure.