από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η λάμψη ταιριάζει στο Αχίλλειο

Εργασίες αποκατάστασης και πρόβλεψη μουσειακής χρήσης
Η λάμψη ταιριάζει στο Αχίλλειο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ιστορικό  κτίριο το Αχίλλειο στην  Κέρκυρα,  που  κτίσθηκε  όπως  είναι  γνωστό από την αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας , τότε,  την Ελισάβετ, που  αγαπήθηκε περισσότερο ως  Σίσσυ  πρόκειται  να  δεχθεί έργα αποκατάστασης  και  αναβάθμισης   όπως είναι αναγκαίο  άλλωστε. 

Το  κτιριακό συγκρότημα  ιδρύθηκε στα  τέλη του 19ου  αιώνα  (1889-1892) και  τα  τελευταία χρόνια  λειτουργούσε  ως μουσείο  του  εαυτού  του,  μη  αποκλειόμενων  και  άλλων χρήσεων,  όπως  διαφόρων εκδηλώσεων όχι  πάντα απολύτως συναφών με την ιστορία  του. Αλλωστε  όπως  όλοι θυμόμαστε είχε  λειτουργήσει  για πολλά χρόνια  και ως  καζίνο  ενώ στον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο  πόλεμο στέγασε νοσοκομεία. Τώρα  όμως το Κεντρικό Συμβούλιο  Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου  Πολιτισμού ενέκρινε την προμελέτη για την αποκατάσταση και   την ανάδειξή του με  σκοπό την  μουσειακή του χρήση και την επέκτασή της.

Υγρασία,  φθορές  κάθε  είδους  και  παραμορφώσεις  είναι τα  προβλήματα  που  αντιμετωπίζει το  συγκρότημα,  σε κάθε  περίπτωση  όμως  οι   επεμβάσεις  που θα  δεχθεί  -αρχιτεκτονικές, στατικές  και ηλεκτρομηχανολογικές-  θα είναι  ήπιες  και αναστρέψιμες . Σ΄ αυτές  περιλαμβάνεται  και η αποκατάσταση της  περίφημης  κλίμακας  Heine, που βρίσκεται σε  κατάσταση ετοιμορροπίας  και  δεν είναι  επισκέψιμη.  Πρόκειται για την σκάλα που ξεκινά από τον επαρχιακό, παραλιακό δρόμο και φτάνει στο κτήμα του Αχίλλειου,  η  οποία  μάλιστα  αποτέλεσε για  χρόνια  την κύρια πρόσβαση στα ανάκτορα.  

Το κεντρικό κτίριο  του  ανακτόρου  θα  εξακολουθήσει  να  έχει  μουσειακή χρήση, στο κτίριο των στρατώνων θα φιλοξενηθούν πολιτιστικές  δραστηριότητες  και τα γραφεία , στο  κτίριο του βαρόνου   θα περιλαμβάνονται  και χώροι εστίασης  ενώ το θυρωρείο θα    λειτουργήσει  ως  γραφείο  πληροφόρησης  και  γενικά εξυπηρέτησης  του κοινού   με εκδοτήριο εισιτηρίων και βοηθητικούς χώρους. Να  σημειωθεί  ότι η προμελέτη θα ζητήσει έγκριση και από το Συμβούλιο Μουσείων.

Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άλλα ντ'άλλων | 13/07/2013 11:12
  ''Το κτιριακό συγκρότημα ΙΔΡΥΘΗΚΕ στα τέλη του 19ου αιώνα...'' (Αρχή δεύτερης παραγράφου).Και τι είναι το Αχίλλειο για να ΙΔΡΥΘΕΙ?Κανένας οργανισμός.''Το Αχίλλειο κτίστηκε'' είναι η σωστή σύνταξη
  Ανώνυμος / η
  απάντηση61