Συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου το προσωρινό ΔΣ που διορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΠΘΑ Κώστα Τζαβάρα προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκκαθάριση του ΕΚΕΒΙ και την ένταξή των δράσεών του στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, επέδωσαν επιστολή στο ΔΣ ενημερώνοντας για την κατάσταση και ζητώντας τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Το ΔΣ, σε σύντομη ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη θετική του διάθεση ως προς όλα και την πρόθεσή του να βοηθήσει και δήλωσε ότι θα διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της αμοιβής των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο για το ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ, πώς και πότε θα μεταφερθούν στη Διεύθυνση Γραμμάτων και πώς θα λειτουργεί το νέο σχήμα. Από πλευράς του, το ΔΣ ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί για όλα αυτά τα ζητήματα. Στη συνεδρίαση παρούσα ήταν η γραμματέας του ΕΚΕΒΙ, ενώ με το ΔΣ συναντήθηκε η λογίστρια και η νομική σύμβουλος του φορέα.
Το προσωρινό ΔΣ του ΕΚΕΒΙ απαρτίζουν οι Νίκος Ζωρογιαννίδης, πρώην γενικός διευθυντής του ΥΠΠΟ (πρόεδρος), ο Διονύσης Μαγκλιβέρας, κριτικός λογοτεχνίας (αντιπρόεδρος), ο οικονομολόγος Παναγιώτης Θανασούλας (γραμματέας) και μέλη οι Γιώργος Ψύχαλος (εκπρόσωπος των εκδοτών), Έλενα Χουζούρη (εκπρόσωπος των συγγραφέων), Χριστίνα Κυριακοπούλου (εκπρόσωπος των βιβλιοθηκονόμων), Γιολάντα Πατεράκη (εκπρόσωπος των μεταφραστών) και Αντώνης Μαλλιάρης (εκπρόσωπος των βιβλιοπωλών). Στο ΔΣ συμμετέχει και ο Αθανάσιος Μαράντος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου. Μέλη του ΔΣ απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στο «Βήμα» και επιφυλάχθηκαν να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα της συνάντησης με επίσημο δελτίο Τύπου.
Πάντως, κανονικά συνεχίζονται στο ΕΚΕΒΙ οι εργασίες για την προετοιμασία της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις εγγραφής και διαφαίνεται αυξημένο ενδιαφέρον –ακόμη και από μεγάλους εκδότες οι οποίοι είχαν πέρυσι ηχηρή απουσία.