Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μια ομάδα νέων μουσικών αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να γράφουν και να παίζουν μουσική κινούμενοι στους χώρους της σόουλ, της άσιντ τζαζ, της ντίσκο, της φανκ, αλλά και στους κοσμοπολίτικους easy listening, λάτιν και lounge ήχους των 60s-70s. Βαφτίστηκαν Dr. Vodkatini και μέσα σε μία δεκαετία έφθασαν να έχουν στο ενεργητικό τους ένα πλούσιο ιστορικό συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό τους τη θετική σκηνική διάθεση – αφού σκοπός τους είναι κάθε εμφάνιση να είναι και ένα πάρτι. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και το προσεχές Παρασκευοσάββατο στο Gazarte, όπου η δεκαμελής μπάντα θα «ανοίξει» τις συναυλίες των Incognito, ενός από τα πιο σημαντικά γκρουπ της βρετανικής άσιντ τζαζ. Οι Dr. Vodkatini θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις αλλά και πολλές διασκευές. Δισκογραφικά, έχουν κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ (με κατ’ εξοχήν ορίτζιναλ κομμάτια) και δύο singles, ενώ αυτόν τον καιρό ηχογραφείται το δεύτερο άλμπουμ τους. Ο Χρήστος Τσαμαρδάς μιλάει γι’ αυτή την groovy κολεκτίβα.

Δημιουργηθήκαμε…

Επειδή νιώθαμε μεγάλη ανάγκη να παίξουμε τα είδη μουσικής που ακούγαμε και να εκφραστούμε μέσα από αυτά. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

Οταν ξεκινήσαμε…
Θέλαμε να δώσουμε μια κινηματογραφική 60sπινελιά στον ήχο μας (easylistening,σέικ,μπόσα,Hammondgroovesκ.λπ.). Το όνομά μας το εμπνευστήκαμε λοιπόν από το αγαπημένο κοκτέιλ τουΤζέιμς Μποντ.

Η μουσική…
Είναι μια απλή λέξη που κρύβει άπειρα πράγματα πίσω της. Θα τη χαρακτηρίζαμε με λέξεις τις οποίες θα έβρισκε κανείς σε ένα υποτιθέμενο λεξικό της μπάντας μας: έκφραση, έρωτας, ναρκωτικό, κάτι παραπάνω από μια μορφή τέχνης, χρώματα, δημιουργία, επικοινωνία, ψυχοθεραπεία, αρμονία, και τελικά… ζωή.

Ηαίσθηση του live…
Και η επικοινωνία με το κοινό που παρακολουθεί μια συναυλία είναι η τροφή του μουσικού. Η αμοιβή του. Αυτά είναι τα πραγματικά ευρώ. Δεν βλέπουμε την ώρα να έρθουμε σε επαφή με το κοινό που θα έρθει να μας δει.

Ο χορός…
Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μουσικής. Χορός είναι αυτό που συμβαίνει μέσα σου όταν η μουσική σε αγγίζει, ακόμη και όταν αυτή δεν είναι χορευτική με τη συμβατική έννοια. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη μουσική της δικής μας μπάντας, που είναι χορευτική και με τη συμβατική έννοια.

Αν πρέπει να βρούμε…
Ενα τραγούδι που να περιλαμβάνει όσα σημαίνει για μας… τραγούδι –ένας ρυθμός, κάποια ακόρντα, μια φωνή και στίχοι με κάποιο νόημα –αυτό είναι ίσως το «As» τουΣτίβι Γουόντερ, το οποίο συνηθίζουμε να περιλαμβάνουμε στο ρεπερτόριό μας, και εμείς αλλά και οιIncognito.

Αγαπώ…
Αυτό που κάνουμε με τουςDr. Vodkatini, αλλά και αυτά που έχουμε σκοπό να κάνουμε στο μέλλον.

Δεν αγαπώ…
Την κακή μουσική παιδεία στην Ελλάδα.

Ερωτεύομαι…
Νομίζω ότι και οι δέκα μουσικοί της μπάντας ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που ερωτεύονται συνέχεια και κάθε ημέρα: ανθρώπους, καταστάσεις, τραγούδια, τα πάντα!

Ξεχνώ…
Τους αναπόφευκτους τσακωμούς που υπάρχουν κατά καιρούς σε μια δεκαμελή μπάντα η οποία υφίσταται επί δώδεκα χρόνια και την οποία έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς συνολικά πάνω από 20 μουσικοί.

Θυμώνω…
Με την επιλεκτική μνήμη, την αδικία, τον ρατσισμό και την κάθε είδους βία.

Αντιπαθώ…
Την γκρίνια. Για κανέναν, μα κανέναν λόγο.

Σκέπτομαι…
Πάρα πολλά, πάρα πολύ, πάρα πολύ συχνά και πάρα πολλές φορές… περιττά.

Ονειρεύομαι…
Αν μιλάμε μουσικά, ονειρεύομαι και ονειρευόμαστε όλοι όλα όσα έχουμε σκοπό να κάνουμε με τουςDr. Vodkatiniκαι να πολεμήσουμε γι’ αυτά. Για παράδειγμα, να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος μας και να κάνουμε και μια περιοδεία εκτός Ελλάδος. Αν μιλάμε γενικά, τα όνειρα είναι η ίδια η ζωή. Γιατί αλλιώς είναι σαν να πηγαίνεις ένα ταξίδι και να μην έχεις σκεφτεί τον προορισμό.

Συζητώ…
Τα πάντα. Μιλάμε για κόλλημα με το θέμα! Είναι ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για να λύνονται προβλήματα, να γίνεται προσπάθεια σύμπτωσης απόψεων, να επιτυγχάνονται οι στόχοι και να ανακαλύπτονται οι διαφορές μεταξύ των συζητητών, οι οποίες ήταν θαμμένες ως τώρα.

Ταξιδεύω…
Τα ταξίδια τα αγαπούν όλοι, πόσω μάλλον οι μουσικοί, που μοιράζονται κοινές εμπειρίες μέσω των ταξιδιών, αλλά μοιράζουν και τις δικές τους μουσικές εμπειρίες σε κόσμο με τον οποίο δεν έχουν έρθει ποτέ προηγουμένως σε επαφή.

Θυμάμαι….
Την πρώτη μας εμφάνιση στο «BeBop», στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και την πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου, τότε, για μια εντελώς καινούργια μπάντα.

Αρνούμαστε…
Να παραιτηθούμε από αυτό που κάνουμε, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί –από κάθε άποψη.

Ελπίζω…
Να κατακτήσουμε ένα ποσοστό πάνω από 50% των στόχων της μπάντας, να έχουμε την υγεία μας, να ισορροπήσουν τα πράγματα στη χώρα μας οικονομικά και ψυχολογικά (όσο κι αν αυτό ακούγεται όνειρο θερινής νυκτός).

πότε & πού:
Incognito opening act: Dr. Vodkatini 15 & 16 Φεβρουαρίου. Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι. Ωρα έναρξης: 22.00. Τιμές εισιτηρίων: 50, 40, 25 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ